Linkuri accesibilitate

R. Moldova și Ucraina caută mai multă securitate energetică, pe fundalul exploziei prețurilor la gaze


Uniunea Europeană a promis un sprijin suplimentar pentru securitatea energetică a Ucrainei la un summit, marți, precum și semnarea mai multor acorduri menite să consolideze legăturile cu Kievul.

UE lucrează cu experții ucraineni pentru a spori capacitățile de livrare a gazelor naturale spre est, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Kiev.

Pe fondul tensiunilor cu Moscova, Ucraina nu mai primește livrări directe de gaze din Rusia din 2015. În schimb, gazul natural a fost achiziționat prin intermediul companiilor intermediare, majoritatea livrărilor provenind de la membra UE Slovacia.

R. Moldova, pe d e altă parte, este în curs de a negocia un nou acord cu Gazprom, cel vechi a expirat la sfârșitul lui septembrie, fiind extins cu încă o lună.

Vicepremierul Andrei Spînu, a declarat luni, la reîntoarcerea din St. Petersburg, unde s-a întâlnit cu o vicepreședintă a concernului rus de stat Gazprom, că R. Moldova se pregătește de ambele variante, adică încearcă să ajungă la o nouă înțelegere pe termen lung cu Gazprom, dar explorează totodată și „modalități alternative de furnizare a gazului” din Rusia, România, Ucraina și alte țări ale UE.

Aura Săbăduș, analista serviciul de informații de piață ICIS (Independent Commodity Inteligence Cervices), declara marți pentru Europa Liberă că firma românească Transgaz (care a construit conducta Iași-Ungheni-Chișinău) a spus că „o dă în funcțiune chiar în această lună, dar nici până acum nu a fost dată în funcție și nu se știe când va fi dată în funcțiune”.

Guvernul de la Chișinău insistă, pe de altă parte, că infrastructura nu mai este o problemă pentru diversificarea surselor, dificultățile ținând acum exclusiv de disponibilitatea gazelor naturale pe piață.Și de preț.

În octombrie, R.Moldova plătește peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Dacă ar fi acceptată formula veche de calcul din contractul cu Gazprom, în trimestrul IV, R.Moldova ar urma să achite 214 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în primul trimestru al anului 2022 - 280 de dolari pentru o mie de metri cubi, scrie portalul Mold-Street.com.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG