Anvelopele vechi, cele pe care șoferii le aruncă o dată la câțiva ani, nu se mai incinerează în Republica Moldova din 2017, când parlamentul a introdus o interdicție, spunând că arderea cauciucului dăunează mediului ambiant. De atunci, aceste anvelope, iar în R. Moldova sunt înregistrate peste un milion de vehicule, fiecare cu cel puțin patru roți, sunt duse la gunoiști, depozitate sau arse necontrolat. Noua majoritate parlamentară spune că acest lucru aduce daune ecologice și mai mari, așa încât a adoptat în prima lectură o lege pentru reluarea incinerării în condiții optime, cu purificarea emisiilor. Ecologiștii nu sunt neapărat mulțumiți de niciuna dintre soluții. Iar chestiunea este și mai complicată decât pare, pentru că legea nouă poate avantaja în mod disproporționat un jucător de pe piața, uzina de ciment Lafarge, de la Rezina, care are capacitățile tehnice necesare și chiar ar profita de pe urma arderii anvelopelor.
Trecând joia trecută de prima lectură amendamentul ce poate da undă verde arderii de cauciucuri vechi, majoritatea parlamentară PAS a operat cu câteva argumente, acestea pornind de la ideea unei deputate PAS, Ina Coșeriu, că ceea ce au permis spre incinerare autoritățile anterioare s-ar putea dovedi a fi mult mai periculos decât sunt anvelopele, căzute tot atunci sub interdicție, până la acuzații mai serioase la adresa vechilor decidenți, ca cele formulate în timpul dezbaterii de un alt deputat al PAS, Vladimir Bolea:
Există o mulțime de filtre care prevăd modalitatea de a filtra aerul...V.Bolea
„Această prevedere nu a fost votată până acum dintr-un singur motiv: s-a vrut mită pentru această prevedere, de către varii jucători politici și pe toți îi doare la bască de cât de tare se îmbolnăvesc oamenii. Acuma: există o mulțime de filtre care prevăd modalitatea de a filtra aerul ca să nu fie nociv pentru oamenii care îl inhalează – crede-ți-mă, există!”
Unul din promotorii interdicției din 2017, deputatul socialist Radu Mudreac, pe atunci șef de comisie parlamentară de profil, a ripostat:
„În anul 2017 a existat o presiune enormă din partea regimului – trebuie de ars anvelopele. S-a ținut piept la acea situație ca să nu ajungem la ceea ce se întâmplă în țările în care s-a acceptat așa ceva. În 2019 – din nou se vine cu această intenție. Am dat mii de argumente. Nu trebuie să le luăm oamenilor și aerul. Discuția nu e despre ce e convenabil economic. Nu se pune pe un cântar sănătatea, aerul și banii.”
Nu trebuie să le luăm oamenilor și aerul...R.Mudreac
Incinerarea cauciucurilor trebuie privită mai degrabă ca o sursă de energie decât ca pericol iminent pentru mediu, a explicat pe de altă parte Ina Coșeriu, cea care a adus propunerea în fața legislativului. Iar în cazul moldovenesc, această incinerare va fi permisă doar în anumite condiții, a mai spus autoarea amendamentului:
„Anvelopele uzate nu reprezintă un deșeu periculos și este o sursă energetică în toate țările UE. Deci, am spus: acest lucru se face doar atunci când în instalații avem condiții respectate mai înalte de 1100 de grade și bineînțeles că toate instalațiile trebuie să fie echipate cu filtre – filtre care costă foarte scump și bineînțeles că orice operator care va veni în R. Moldova să incinereze va trebui să se conformeze acestor cerințe.”
Uzina de ciment Lafarge a ajuns să fie pomenită în toată această dezbatere pentru că în acest moment e cam singura companie moldoveană care ar avea atât beneficii de cules, cât și capacități necesare pentru arderea de deșeuri, inclusiv anvelope, dar și de filtrare a emisiilor. Tot aceasta ar fi întreprinderea căreia i s-ar fi solicitat, precum sugerează deputații majorității PAS, mită în 2017 și căreia i s-ar fi răspuns atunci cu prevederea restrictivă, pentru că ar fi refuzat afacerea. Nimerită acum sub tirul de critici de favoritism din partea unor autorități, formulate de altele din trecut, administrația companiei ne-a răspuns azi, într-un comentariu, că a incinerat anvelope din 2010 până în 2016, an după care nu a mai existat autorizație, și că e un lucru regretabil, pentru că cuptoarele de ciment, operând cu temperaturi de peste 1400 de grade, sunt peste tot în lume o soluție optimă pentru ardere inofensivă de deșeuri, inclusiv anvelope.
Eugen Camenșcic, expertul în managementul deșeurilor al unui laborator urban de inovații în domeniu, Greencitylab, le dă dreptate celor care nu văd o problemă în incinerarea de deșeuri, în general, și de anvelope în particular, însă în anumite condiții:
„Acum noi avem nevoie de incinerare, dar trebuie să analizăm mai multe opțiuni și să punem corect accentele cele mai importante - în primul rând, cum noi colectăm deșeurile, inclusiv e nevoie de un sistem de colectare a anvelopelor și, în rândul al doilea, cum noi monitorizăm emisiile de gaze nocive și nu permitem ca aceste gaze să ajungă în atmosferă?”
Nu toți ecologiștii împărtășesc însă această opinie, o idee generală printre critici fiind aceea că subiectul merită o precauție în plus în state cu riscuri mari de corupere de instituții, inclusiv cele de protecție a mediului, care ar putea fi ușor înclinate să închidă ochii la abateri de la reguli ecologice, cu daune imense pentru sănătate și mediu.