Linkuri accesibilitate

Arestarea unui jurnalist american în Rusia este condamnată „în termeni hotărâți” la Casa Albă


Corespondentul Wall Street Journal Evan Gershkovich, (foto: The Wall Street Journal)
Corespondentul Wall Street Journal Evan Gershkovich, (foto: The Wall Street Journal)

Corespondentul Wall Street Journal la Moscova, Evan Gershkovich a fost reținut, sub acuzația de spionaj. Este primul caz de acest fel de la încheierea Războiului Rece încoace.

El reprezintă o escaladare a represiunii împotriva presei, care se conturează chiar mai pregnant decât înainte, in Rusia, de la invazia în Ucraina.

Arestarea unui jurnalist american în Rusia este condamnată „în termeni hotărâți” la Casa Albă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

În martie 2022, Rusia a adoptat o lege extrem de restrictivă cu privire la „știri false”, ea prevăzând pedepse cu închisoarea pentru ziariști și alte persoane care răspândesc informații cu privire la războiul din Ucraina, considerate de regimul de la Moscova ca fiind false. Numeroase organizații internaționale de știri și-au suspendat temporar activitatea în Rusia, ca o consecință a acelei legi.

Președinta Clubului Național al Presei din Statele Unite, Eileen O”Reilly a arătat într-o declarație „Noi considerăm că este o detenție injustă și cerem Departamentului de Stat să caracterizeze detenția în acești termeni, de îndată”. Clubul a cerut eliberarea imediată a lui Evan Gershkovich.

El a fost reținut în orașul Ekaterinburg, a anunțat succesorul KGB-ului. Anunțul nu cuprinde data la care s-a produs arestarea. Ziaristul este pasibil de 20 de ani închisoare dacă este condamnat sub acuzația de spionaj. Evan Gershkovich și-a susținut nevinovăția într-un tribunal rus, după cum a relatat Agenția TASS. Procesele pentru spionaj în Rusia pot dura luni de zile și au loc de obicei în secret, iar achitările sunt extrem de rare. Securitatea rusă îl acuză pe Evan Gershkovich că ar fi încercat să obțină informație secretă, pe baza instrucțiunilor primite din Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Evan Gershkovich ar fi fost prins atunci când spiona activități ale unei firme din complexul militar industrial al Rusiei. Într-o declarație, Wall Street Journal neagă vehement alegațiile formulate de securitatea rusă și solicită eliberarea imediată a ziaristului.

Coordonatorul comunicării publice la Consiliul pentru Securitate Națională, John Kirby nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă reținerea ziaristului ar fi un act de represalii. El a amintit de problemele cu care sunt confruntați ziariști în Rusia, adăugând că continuă să fie îngrijorat în legătură cu riscurile la care se expun americani, în Rusia, îndemnându-i să evite să se deplaseze acolo.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre a spus că Departamentul de Stat este în legătură cu autoritățile ruse, încercând să obțină acces consular la Evan Gershkovich. „Vizarea cetățenilor americani în Rusia este inacceptabilă. Condamnăm detenția lui Evan Gershkovich în termeni hotărâți” – a spus purtătoarea de cuvânt.

XS
SM
MD
LG