Linkuri accesibilitate

Rusia a blocat site-urile CIA și FBI pentru „răspândirea de informații false”


Blazonul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA), la cartierul general al CIA de la Langley, Virginia. (Arhivă).
Blazonul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA), la cartierul general al CIA de la Langley, Virginia. (Arhivă).

Agenția rusă de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor a anunțat vineri că a blocat paginile de internet ale Agenției Centrale de Informații (CIA) și Biroului Federal de investigații din Statele Unite, precum și pe aceea a programului de recompense pentru securitatea națională a Departamentului de Stat, acuzându-le că au diseminat informații false, relatează agenția rusă de știri controlată de stat TASS, preluată de Reuters.

„Roskomnadzor a restricționat accesul la un număr de surse aparținând structurilor de stat din țări ostile pentru diseminarea de materiale menite să destabilizeze situația socială și politică din Rusia. Aceste surse au dezvăluit informații nesigure semnificative din punct de vedere social, și care discreditează forțele armate ale Federației ruse”, spune Roskomnadzor într-o declarație oficială difuzată de agențiile ruse de știri.

Ceva mai devreme în ianuarie, Biroul Federal de Investigații a postat pe Facebook un mesaj în care se spune că mobilizarea militară din Rusia ar putea schimba radical viețile rușilor și le-a cerut acestora să ia legătura cu agenți FBI pentru că „e în puterea voastră să o faceți”.

FBI lansează regulat campanii de reclamă pe rețelele de socializare în diferite limbi, inclusiv în rusă.

„Acțiunile autorităților ruse nu sunt surprinzătoare și însoțesc interdicțiile deja existente impuse multo altor site-uri”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american într-un email citat de Reuters, care precizează că reprezentanții CIA, FBI și Roskomnadzor nu au răspuns solicitării de a comenta această situație.

Infracțiune penală

Rusia a decis să criminalizeze ceea ce Kremlinul numește discreditarea forțelor armate ruse, o infracțiune pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce distribuirea deliberată de „informații false” se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

D|e la declanșarea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina pe 24 februarie anul trecut, Roskomnadzor a blocat mai multe instituții de presă independente, câteva website-uri de știri străine, și platforme de socializare precum Facebook, Instagram și Twitter.

Top10VPN, o firmă de monitorizare care urmărește website-urile blocate în Rusia de la declanșarea războiului din Ucraina, s spus că Roskomnadzor a blocat din 24 februarie 2022 încoace 4.300 de domenii, mai mult de 85% dinele având legătură cu Ucraina, Rusia și site-uri de știri internaționale.

„Cenzorii ruși blocaseră înainte mai multe website-uri guvernamentale ucrainene, dar cu restricțiile legate de website-urile FBI și CIA, e prima oară când opresc accesul rușilor la alte site-uri ale guvernelor străine”, a declarat pentru Reuters Simon Migliano, șeful departamentului cercetare de la Top10VPN.

„În afară de marile platforme social media, doar câteva site-uri majore din Statele Unite au fost restricționate, cum ar fi NPR [National Public Radio, n.red.], Google News și AOL [America OnLine, n.red.], ceea ce face ca momentul ales pentru noile restricții și mai interesant”, adaugă Migliano.

În 2022, Roskomnadzor a restricționat accesul la site-urile web ale mai multor organizații media străine precum BBC, Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty, Deutsche Welle pentru răspândirea a ceea ce a descris drept „informații false” despre războiul din Ucraina.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG