Linkuri accesibilitate

În Crimeea, arestul corespondentului independent al postului nostru Vladislav Yesipenko a fost prelungit


Vladislav Yesipenko
Vladislav Yesipenko

Un tribunal din Crimeea controlată de Rusia a prelungit arestul corespondentului independent al postului nostru Vladislav Yesipenko cu șase luni.

Un tribunal din Simferopol a decis astăzi că jurnalistul, care este reținut din luna martie, va rămâne în spatele gratiilor până în decembrie, în așteptarea procesului.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a reținut pe Yesipenko, care are cetățenie ucrainiană și rusă și colaborează cu site-ul serviciului ucrainian al postului nostru KrimReali. Acesta este suspectat că ar fi colectat informații pentru serviciile secrete ucrainene.

FSB a susținut că a găsit în momentul arestării sale un obiect „care arăta ca un dispozitiv exploziv” în automobilul său și ulterior , jurnalistul a fost acuzat de „fabricarea armelor de foc”.

Infracțiunea se pedepsește cu până la șase ani de închisoare.

Yesipenko a depus mărturie în timpul unei ședințe cu ușile închise în aprilie că a fost torturat cu șocuri electrice, bătut și amenințat cu moartea, pentru a fi obligat să recunoască că a spionat în numele Ucrainei, a declarat atunci avocatul său.

Activiștii pentru drepturile omului și jurnaliști ucrainieni intenționează să se adune in piața Maidan din Kiev în aceasta seara pentru a-și exprima sprijinul pentru Yesipenko și a cere eliberarea lui. O demonstrație similară este planificată și la Vinnița, în vestul Ucrainei.

Ministrul ucrainian de externe, Dmytro Kuleba, a cerut și el, într-un mesaj Twitter eliberarea jurnalistului.

Rusia a încercat să înăbușe disidența în peninsula Crimeea pe care a anexat-o in 2014, arestând jurnaliști și activiști pentru drepturile omului. Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sancțiuni Rusiei pentru anexarea ilegala a Crimeii și pentru declanșarea conflictului din estul Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG