Linkuri accesibilitate

Din istoria României. Memoriile lui Pan Halippa


Militari basarabeni și români în primăvara anului 1918 (Vol. I. Țurcanu, M. Papuc, Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918/ Foto: Radu Osadcenco, Chișinău 1918)

Primul Congres al ofițerilor basarabeni

În 1988, directorul de atunci al secției române de la radio Europa Liberă, Vlad Georgescu, prezenta în emisiunea „Din istoria României” fragmente din memoriile lui Pan Hallipa despre lucrările primului Congres al ofițerilor basarabeni, care a avut loc în 1917. Publicist și militant pentru unire, Halippa, a fost președintele Sfatului Țării care a votat Unirea din 1918.

Pan Halippa (în picioare), alături de D. Ciugureanu, Ion Pelivan și Ștefan Ciobanu, în timpul unei vizite la Iași (începutul anului 1918)
Pan Halippa (în picioare), alături de D. Ciugureanu, Ion Pelivan și Ștefan Ciobanu, în timpul unei vizite la Iași (începutul anului 1918)

După instalarea regimului communist în România, Pan Hallipa a a fost arestat și închis la Sighetu Marmației. În 1952 a fost predat NKVD-ului, dus la Chișinău, judecat și condamnat la 25 de ani de muncă forțată în Siberia, dar ulterior a fost mutat la închisoarea de la Aiud, unde a rămas până în 1957. Vă invităm să-l ascultați pe Vlad Georgescu vorbind despre amintirile lui Pan Halippa dinaintea unirii Basarabiei cu România. cu precizarea că în arhivele noastre au fost găsite deocamdată doar două din emisiunile dedicate de Vlad Georgescu memoriilor lui Pan Halippa în iunie și iulie 1988, pe care le difuzăm aici una după alta. Citește Ștefan Carabin (numele de microfon al lui Horia Georgescu).

Primul Congres al ofițerilor basarabeni în memoriile lui Pan Halippa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:50 0:00
Link direct

Mai multe despre istoria Basarabiei puteți găsi în Blogul Centenarului, o rubrică scrisă de istoricii Octavian Țîcu și Dorin Dobrincu.

XS
SM
MD
LG