Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: Reacția Bucureștiului mai degrabă îl sprijină pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău


Protestul susținătorilor PD din fața președinției. 9 iunie 2019
Protestul susținătorilor PD din fața președinției. 9 iunie 2019

Opinia istoricului și analistului politic de la București despre evoluțiile din R. Moldova și reacția României.

Într-o declarație, președintele României, Klaus Iohannis, îndeamnă toate forțele politice la „respectarea democrației și a statului de drept”. În opinia lui Iohannis, criza politică din acest moment „poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere”. Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă „face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019”. Cum pot fi traduse aceste mesaje?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:57 0:00
Link direct


Europa Liberă: Armand Goșu, urmărești de mult timp evoluțiile din Republica Moldova. Cum ți se par aceste ultime 24 de ore?

Armand Goșu
Armand Goșu

Armand Goșu: „Surprinzătoare. De vineri începând, suntem dintr-o surpriză în alta. Practic, în curând, luni va fi o săptămână de când a avut loc vizita a trei emisari importanți – un comisar european, cineva de la Washington și un vicepreședinte rus în Republica Moldova –, iar aceste trei vizite au dat o cu totul altă dinamică vieții politice de acolo, care negocieri pentru formarea unei majorități s-au încheiat abrupt cu o decizie a Curții Constituționale, inexplicabile, nimeni nu a așteptat acea decizie cu seara de 7 iunie. Toată lumea avea variantele în minte de 9 iunie și, respectiv, 21 iunie și aruncarea țării în alegeri anticipate.

Ei bine, din acel moment, probabil, cu sugestii externe, cele două partide, care altfel păreau incompatibile în ideologie, nu au decât un singur punct pe care îl susțin împreună, și anume eliberarea țării din captivitatea oligarhului Plahotniuc, s-au așezat la masa negocierilor și surprinzător de repede a rezultat o coaliție de guvernare și un Guvern în frunte cu Maia Sandu, unul din cei doi lideri ai Blocului politic pro-occidental ACUM. Deci, surpriza trebuie să vină de la Chișinău într-o săptămână de foc și care nu s-a încheiat.”

Europa Liberă: Cum ți se pare reacția Bucureștiului? A fost reacția președintelui Iohannis, a fost reacția Guvernului...

Armand Goșu: „Reacția Bucureștiului vine destul de târziu, în mod așteptat pentru mine, neașteptat pentru prietenii noștri de la Chișinău. Media românească, mai degrabă televiziunile nu au tratat subiectul Chișinău în ultimele 48 de ore. Pentru foarte puține televiziuni a existat subiectul și a fost foarte straniu tratat.

Ba mai mult decât atât, au fost televiziuni care au prezentat foarte pe scurt, dar dintr-o perspectivă, dintr-o paradigmă a mediei controlate de Plahotniuc la Chișinău.

Și iată că astăzi, duminică, vine, în sfârșit, un comunicat din partea Președinției, numai că el apare într-un context care îl interpretează într-un anumit fel, vine la câteva ore după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a suspendat președintele, a suspendat Guvernul, l-a făcut președinte pe dl Filip, care a anunțat alegeri anticipate în 6 septembrie. Or, venind într-un asemenea context și fiind foarte, foarte neutru, așa, nici măcar din avion și dintr-o rachetă care se pregătește să iasă din sistemul nostru solar, redactat acest comunicat, impresia la Chișinău și aici citim cu atenție mai degrabă îl sprijină pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău.

Repet, în mod foarte straniu președintele Iohannis (...) e foarte insensibil la ce se întâmplă politic în R. Moldova...

Spre deosebire de comunicatul Președinției, însă este un comunicat al Guvernului, care seamănă mai mult cu, e clar că e inspirat din comunicatul Uniunii Europene și din poziția dnei Mogherini pe evenimentele din Republica Moldova, vorbește de Parlament, vorbește de alegerile din februarie. E o diferență notabilă între cele două comunicate. Repet, în mod foarte straniu președintele Iohannis, care a luat foarte multe voturi în Republica Moldova al cărui partid, PNL, a câștigat la alegerile în Republica Moldova, în diaspora, practic, cu un scor nemaivăzut acolo pentru PNL, e foarte insensibil la ce se întâmplă politic în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cât de periculoasă ți se pare situația în Republica Moldova și, în general, în regiune?

Armand Goșu: „Rămâne tensionată situația la Chișinău, presupun că va mai rămâne tensionată câteva zile, numai că este o diferență deja de gabarit, în condițiile în care principalele cancelarii ale lumii – mă gândesc la cele trei care au trimis emisari la Chișinău acum o săptămână: Statele Unite, UE, Rusia – lasă impresia că sprijină o tranziție și eliberarea Moldovei din, să spunem, chingile crimei organizate și scoaterea lui Plahotniuc de pe scena politică de la Chișinău.

E greu pentru cineva ca să reziste la o astfel de presiune, dezamăgitor pentru susținătorii de la București sau din altă parte ai lui Plahotniuc este faptul că, în ciuda eforturilor disperate, n-a reușit să strângă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău decât undeva la 5-6 mii de oameni și aceia aduși cu autocarele. Deci e vorba de funcționari publici care au fost aduși cu tabel la acel miting, care n-au manifestat prea mare entuziasm. Deci, în condițiile în care populația din Republica Moldova la chemarea, să spunem, actualei coaliții de guvernământ, invalidate, e drept, de decizia Curții Constituționale, contra lui Plahotniuc va încerca în următoarele zile să scoată la o demonstrație lumea în stradă și o să vedem 100 de mii de oameni, diferența de gabarit politic e mai mult decât evidentă.

Probabil vom intra într-o perioadă care va dura câteva zile, o săptămână de transfer a puterii. Plahotniuc nu va ceda, se va lupta până la sfârșit, va încerca să șantajeze, are încă, cu siguranță, instituții care i-au rămas loiale, dar nu mă aștept la o baie de sânge la Chișinău, pentru simplul motiv că viața politică din Republica Moldova, în ciuda tensiunilor care au existat în acești aproape 30 de ani, n-a cunoscut episoade de violență extremă.”

XS
SM
MD
LG