Linkuri accesibilitate

Armata din Belarus și trupele rusești vor alcătui un grup militar regional


Alexander Lukașenko vizitând granița de la Bieraście (Brest), 2 iunie 2018

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului belarus al Apărării a declarat că se așteaptă ca trupele rusești să înceapă să intre în curând în țară pentru a crea „un grup militar regional” al statului de uniune Rusia-Belarus.

Adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Viktar Tumar, a declarat pe 14 octombrie că „în următoarele zile” vor începe să sosească trupele rusești care fac parte din acest grup. Tumar a precizat într-o declarație că s-a luat decizia de a crea grupul militar regional pe teritoriul belarus „pentru a asigura o paritate a securității militare și pentru a susține pacea”. El a adăugat că forțele armate ale Belarusului și unele unități militare ale Federației Ruse vor fi „coloana vertebrală” a grupului.

Declarația lui Tumar nu oferă detalii cu privire la numărul de trupe rusești care se așteaptă să ajungă în Belarus. El a adăugat că obiectivul grupului militar regional are „un caracter pur defensiv”.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko declarase mai înainte însă că în grup vor fi implicați 70 000 de soldați belaruși, adăugând că li se vor alătura „10 000-15 000 de soldați ruși”.

Ministrul belarus de externe Uladzimer Makey a declarat că țara sa este pregătită pentru „măsuri dure” în cazul în care Polonia sau orice altă națiune care se învecinează cu Belarus va amplasa arme nucleare pe teritoriile lor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG