Linkuri accesibilitate

Armata israeliană spune că a lovit „ținte teroriste” în Fâșia Gaza


O rachetă a sistemului antibalistic israelian Iron Dome văzută din orașul Ashdod, Israel, 17 mai 2021

Israelul a spus că loviturile sale aeriene în Gaza au ucis un comandant palestinian de rang înalt și au distrus tuneluri folosite de Hamas, în timp ce militanții au reluat tirul de rachete asupra orașelor israeliene, iar Statele Unite au spus că sunt „puternic îngrijorate” în legătură cu escaladarea violențelor.

Armata israeliană spune că aviația sa a efectuat bombardamente puternice în Gaza în zorii zilei de 17 mai și a distrus 15 kilometri de tuneluri, dar și reședințele mai multor comandanți ai Hamas.

O lovitură aeriană precisă în nordul Fâșiei Gaza l-a ucis pe Hasem Abu Harbid, comandant al grupării Jihadul Islamic, a mai spus Israelul. Este de așteptat un răspuns vehement din partea grupării lui Harbid, care luptă alături de Hamas.

O clădire cu trei etaje din Gaza City a fost avariată puternic, dar locuitorii spun că armata israeliană i-a avertizat cu 10 minute înainte de a o lovi, așa încât au reușit să se evacueze cu toții.

Cinci lucruri de știut despre ultimul conflict israeliano-palestinian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00

Medicii palestinieni au spus că cel puțin trei oameni au fost uciși, când Israelul a distrus o mașină.

Armata israeliană spune că a lovit, pe 17 mai, 35 de „ținte teroriste”, între care și sistemul de tuneluri supranumit „Metro”, pe care l-ar folosi militanții pentru a se ascunde de aviație.

Numărul rachetelor lansate de palestinieni noaptea trecută asupra orașelor israeliene a scăzut la 60 de la 120 în noaptea precedentă și 200 cu două nopți înainte.

Bilanțul morților de la izbucnirea violențelor în seara de 10 mai a depășit 200 în rândul palestinienilor. Israelul spune că 10 oameni au fost uciși de rachetele militanților pe teritoriul său, inclusiv un militar israelian.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite rămân „puternic îngrijorate” în legătură cu violențele și că lucrează „intens” în culise pentru a le opri.

Vorbind în timpul unei vizite în Danemarca, șeful diplomației americane a reiterat, pe 17 mai, că Israelul are dreptul să se apere, iar Hamas și alte grupări din Gaza trebuie să înceteze lansarea de rachete. Ambelor părți, Blinken le-a cerut să protejeze civilii și copii, adăugând că Israelul are o datorie mai mare de a face tot posibilul pentru a evita victimele printre civili.

Statele Unite au mai solicitat Israelului detalii adiționale despre atacul din 15 mai care a distrus clădirea cu multe etaje din Gaza unde-și aveau oficiile mai multe instituții internaționale de presă, inclusiv Al-Jazeera și Associated Press.

Cancelara germană Angela Merkel și-a exprimat „solidaritatea” cu Israelul și a „condamnat aspru atacurile cu rachetă continue din Gaza”, în timpul unei conversații telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe 17 mai.

Merkel „a reafirmat dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor”, a spus purtătorul său de cuvânt, citând o declarație guvernamentală.

Având în vedere numărul mare de civili uciși „de ambele părți”, se mai spune în declarație, cancelara germană și-a exprimat speranța că luptele se vor încheia „cât mai curând posibil”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat loviturile de rachetă asupra zonelor locuite din Israel și atacurile asupra obiectivelor civile din Gaza, spunând că au existat deja suficiente apeluri la încetarea ostilităților și începerea tratativelor. Netanyahu a avertizat că operațiunea armatei israeliene va continua „cu toată forța” și că va dura. Israelul vrea să impună un „preț greu” grupării Hamas, a mai spus premierul israelian.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG