Linkuri accesibilitate

Armata rusă poate periclita securitatea centralei nucleare de la Zaporojie


Militar rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, 4 august 2022.
Militar rus păzește centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, 4 august 2022.

Acţiunile forţelor ruse ar putea pune în pericol securitatea centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a avertizat vineri ministerul britanic al Apărării, în baza datelor puse la dispoziţie de serviciile sale de informații.

Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în apropierea centralei pentru a lovi ținte ucrainene, pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.


În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei ca loc de refacere și recreere a trupelor sale, profitând de faptul că centrala nulceară este „obiectiv protejat”.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat și el îngrijorat de situația centralei nucleare, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie.

„Toate principiile de siguranţă au fost încălcate într-un fel sau altul. Şi nu putem permite ca acest lucru să continue", a spus Rafael Grossi la sediul Națiunilor Unite, la New York.

Până acum, AIEA nu a reușit încă să trimită observatori la fața locului. Misiunea a fost refuzată până şi de Ucraina, care consideră că aceasta ar legitima ocuparea rusă a centralei în ochii comunităţii internaţionale, a explicat în urmă cu câteva săptămâni operatorul ucrainean Energoatom, citat de AFP.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuzase Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, „ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive''.

În 2021, centrala nucleară de la Zaporojie a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de centralele nucleare ale ţării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG