Linkuri accesibilitate

Armata tadjică adusă în stare de alertă la granița cu Afganistanul


Tadjikistanul spune că și-a adus întreaga armată în stare de alertă la 22 iulie pentru a fi verificat nivelul pregătirii pentru luptă și că a mutat mii de soldați la granița cu Afganistanul, pe fundalul preocupărilor de securitate tot mai mari în Asia Centrală cauzate de câștigurile teritoriale ale talibanilor.

Tadjikistanul a mobilizat 100 de mii de militari activi, 130 de mii de rezerviști, dar și membri ai altor structuri de securitate la ordinele președintelui Emomali Rahmon, în cel mai mare exercițiu de acest gen în trei decenii de istorie tadjică post-independență.

Aproximativ 20 de mii de militari au fost trimiși la granița cu Afganistanul ca întăriri pentru trupele de grăniceri.

Talibanii au cucerit în ultimele săptămâni mari zone din Afganistan, inclusiv principala trecere a frontierei tadjice, Shir Khan Bandar, în timp ce forțele internaționale conduse de Statele Unite se retrag după 20 de ani.

Autoritățile tadjice spun că o porțiune de peste 900 de kilometri din granița cu Afganistanul este controlată în prezent de talibani.

Pe fondul îngrijorării că guvernul afgan se poate prăbuși în urma retragerii rapide a forțelor străine și a succeselor talibanilor pe câmpul de luptă, Rusia a anunțat manevre militare comune cu Uzbekistanul și Tadjikistanul la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG