Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a salutat retragerea trupelor ruse de pe Insula Șerpilor


Insula Șerpilor, 30 iunie 2022. Imagine obținută de Reuters de la Comandamentul sudic al armatei Ucrainene
Insula Șerpilor, 30 iunie 2022. Imagine obținută de Reuters de la Comandamentul sudic al armatei Ucrainene

Armata ucraineană a salutat retragerea trupelor ruse de pe Insula Șerpilor, avanpost strategic la Marea Neagră, o victorie majoră pentru Ucraina care ar putea relaxa blocarea de către Rusia a exporturilor grâne din Ucraina, relatează agenția Reuter.

Ministerul rus al apărării spune că decizia de retragere de pe insulă este un „gest de bunăvoință” care arată că Moscova nu obstrucționează eforturile Națiunilor Unite de a deschide un coridor umanitar prin care grânele să poată fi exportate din porturile ucrainene.

Insula Șerpilor, colaj, 10 iunie 2022.
Insula Șerpilor, colaj, 10 iunie 2022.

Ucraina susține însă că forțele ruse au fost nevoie să părăsească insula din cauza unui baraj masiv de artilerie ucrainean în noaptea de miercuri spre joi. „Boom! Nu mai există trupe rusești pe Insula șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă bună ”, a scris pe Twitter, Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev.

Comandamentul de sud al armatei ucrainene a postat pe Facebook o imagine ce pare a înfățișa insula văzută din aer cu câteva coloane de fum negru despre care susține că ar fi un atac de artilerie și rachete. Autenticitatea fotografia nu a putut fi confirmată.

Avanpostul de pe Insula Șerpilor controlează canalele maritime către Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, unde blocada instituită de Rusia a împiedicat exporturile de grâne ale unuia din cei mai mari furnizori de cereale ai lumii, generând un șoc global în aprovizionarea cu hrană și riscul unei foamete mondiale.

Rusia a capturat Insula Șerpilor în prima zi a războiului pe care l-a pornit în Ucraina, când după ce i s-a ordonat să i se predea de către o navă rusească, o santinelă ucraineană i-a răspuns: „Navă rusească, du-te-n p… mea!”.

Incidentul a devenit un simbol al rezistenței ucrainenilor în fața Rusiei, și a fost imortalizat pe un timbru ucrainean dat publicității exact în ziua când forțele Ucrainei au scufundat nava ce făcuse somația la Insula Șerpilor, care nu era alta decât nava amiral aa flotei rusești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG