Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană spune că navele capturate în regiunea strâmtorii Cerci au fost returnate în condiții foarte proaste


Navele ucrainene tractate în regiunea strâmtorii Cerci. 17 noiembrie 2019
Navele ucrainene tractate în regiunea strâmtorii Cerci. 17 noiembrie 2019

Armata ucraineană spune că cele trei nave capturate de Rusia în urmă cu aproape un an și eliberate pe 19 noiembrie au fost returnate în condiții foarte proaste.

Viceamiralul Ihor Voroncenko, șeful marinei, a declarat că, din cauza stării lor, navele - două nave mici de artilerie blindate și o remorcă - sunt remorcate încet de alte nave.

„Nu mai pot naviga singure. Rușii au luat lămpi, prize de curent și toalete. Vom arăta lumii întreaga barbarie rusă”, a spus Voroncenko.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este de așteptat să viziteze astăzi navele din portul Ochakiv din sudul regiunii Mikolaiv.

Pe 25 noiembrie 2018, navele Gărzii de Coastă din Rusia au tras și au confiscat cele trei nave și echipajele acestora, formate din 24 de marinari, în strâmtoarea Kerci, în timp ce se îndreptau din Marea Neagră spre portul ucrainean Mariupol, pe Marea Azov.

Ucraina a caracterizat atacul și capturarea ulterioară a celor 24 de membri ai echipajului drept o încălcare a dreptului maritim internațional.

Pe 25 mai, tribunalul maritim al ONU a ordonat Rusiei să elibereze imediat echipajele și bărcile aflate în pericol, o hotărâre pe care Moscova a ignorat-o.

Militarii ucraineni au fost eliberați pe 7 septembrie ca parte a unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, timp în care fiecare parte a schimbat 35 de captivi.

XS
SM
MD
LG