Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană spune că Rusia pregătește o ofensivă majoră, în timp ce bombardamentele ucid civili la Kramatorsk


Echipele de salvare ucrainene caută supraviețuiori în ruinele unui bloc de locuințe din Kramatorsk distrus de bombardamentele rusești, 1 februarie 2023.
Echipele de salvare ucrainene caută supraviețuiori în ruinele unui bloc de locuințe din Kramatorsk distrus de bombardamentele rusești, 1 februarie 2023.

Armata ucraineană spune că există semne clare că forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă majoră în est, unde continuă impasul în ciuda mai multor luni de lupte crâncene și de bombardamente zilnice intense ale trupelor Moscovei.

Cel puțin trei persoane au fost ucise miercuri seara târziu la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a spus că o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe din acest oraș.

Echipele de salvare caută supraviețuitori în ruinele unui bloc de locuințe bombardat de ruși la Kramatorsk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

„Inamicul întreprinde operațiuni de recunoaștere, pregătindu-se pentru o ofensivă în mai multe direcții”, a spus pe 2 februarie Statul Major al armatei ucrainene, adăugând că „în ciuda pierderilor grele suferite, [dușmanul] continuă să încerce acțiuni ofensive la Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlovka”.

Punctul central al luptelor care s-au dat în ultima lună în Donețk a fost orașul Bahmut, unde bombardamentele rusești au ucis cel puțin cinci civili și au rănit alți zece pe 31 ianuarie, a anunțat oficiul prezidențial al Ucrainei.

În ultimele 24, forțele ruse au lansat șase atacuri cu rachete, dintre care patru au lovit infrastructuri civile la Sloviansk, Kramatorsk și Drujkovka în Donetsk, precum și patru lovituri aeriene și 73 de salve de lansatoare de rachete multiple, a spus armata ucraineană.

Pe 1 februarie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că situația de pe front devine din ce în ce mai dificilă.

„O intensificare clară poate fi observată în operațiunile ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai aspră”, a spus Zelenski în mesajul său video nocturn, adăugând că rușii încearcă să obțină victorii pe care să le arate la prima aniversare a războiului pe 24 februarie.

Secretarul Consiliului de securitate din Ucraina, Oleksi Danilov, a avertizat de asemenea că Rusia plănuiește un atac major pe mai multe direcții care ar putea avea loc în jurul datei când se împlinește un an de la începerea invaziei ruse.

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă”, a spus Danilov televiziunii britanice Sky News pe 31 ianuarie.

„[Rusia] adună tot ce poate, făcând manevre și operațiuni de instrucție”, a mai spus Danilov, adăugând că următoarele două sau trei luni „vor fi definitorii pentru război”.

„Nu sunt mercenarii Wagner, ci armata rusă”. Cum rezistă forțele ucrainene în fața ofensivei ruse de la Vuhledar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov a vorbit de un transfer de trupe, spunând că Moscova ar putea „încerca ceva” pentru a marca aniversarea invaziei.

Vorbind televiziunii franceze BFM, Reznikov a spus că militari ruși sunt masați la granița cu Ucraina și conform evaluării armatei ucrainene numărul lor ar fi mai mare decât cei mai mult de 300.000 de recruți chemați sub arme la mobilizarea din septembrie anul trecut.

Săptămâna trecută, Ucraina a obținut promisiuni din partea Statelor Unite și a Germaniei privind trimiterea de tancuri pentru a se apăra, iar Kievul a continuat să solicite de la aliații occidentali echipamente militare moderne, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite eu exclus trimiterea de avioane F-16 în Ucraina, dar alți parteneri au dat de înțeles că ar putea face asta.

Kremlinul a avertizat că trimiterea de echipamente militare occidentale în Ucraina ar putea duce la escaladarea conflictului.


Rusia a avertizat de asemenea Israelul să nu trimită arme Kievului, după ce premierul israeliam Benjamin Netaniahu a spus că ia în considerare să facă asta, punând la dispoziție inclusiv sistemul israelian de apărare antiaeriană Iron Dome.

Netaniahu a mai spus că e pregătit să joace rolul de mediator în negocierile dintre Ucraina și Rusia, dacă ambele părți și Statele Unite sunt de acord.

Israelul, care are mai mult de un milion de cetățeni din fosta Uniune Sovietică, și-a păstrat până acum neutralitatea în acest conflict.

Cu relatări Reuters și France Presse. Traducere și adaptare de Lucian Șefănescu.
XS
SM
MD
LG