Linkuri accesibilitate

Va lansa Rusia o ofensivă pentru a marca un an de la declanșarea invaziei în Ucraina?


Soldat ucrainean în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk la 1 februarie
Soldat ucrainean în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk la 1 februarie

Situația de pe frontul din estul Ucrainei este tot mai dură, afirma Volodimir Zelenski pe 1 februarie. Forțele rusești presează fără încetare pentru a cuceri orașe și localități din regiunea Donețk, continuând deopotrivă atacurile aeriene împotriva altor regiuni.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat în buletinul de front din dimineața zilei de 1 februarie că inamicul „nu și-a întrerupt acțiunile ofensive pe direcțiile Liman și Bahmut” în regiunea estică Donețk.

De asemenea, armata rusă continuă să-și intensifice atacurile asupra orașului Vuhledar, la aproximativ 150 de kilometri sud-est de linia de front din Bahmut și din jurul acestuia, punctul central al bătăliei de luni de zile din Donețk.

„S-a observat o creștere certă a operațiunilor ofensive ale ocupanților pe frontul din estul țării noastre. Situația a devenit mai dură”, spunea Zelenski în discursul său video de seară accentuând asupra faptului că rușii încearcă să obțină câștiguri pe care să le poată etala la prima aniversare a războiului, pe 24 februarie.

Trupele rusești închid inelul în jurul orașului Bahmut

Luptele au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte șapte la Kramatorsk. Șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Kramatorsk în seara zilei de 1 februarie.

O rachetă rusească a distrus o casă în centrul orașului Kramatorsk
O rachetă rusească a distrus o casă în centrul orașului Kramatorsk

Bombardamentele rusești asupra orașului Bahmut au ucis cel puțin cinci civili și au rănit zece alte persoane pe 31 ianuarie, a declarat biroul prezidențial ucrainean. Kirilenko a postat imagini de după bombardament, care arată găuri uriașe în clădiri rezidențiale și spune că Rusia „desfășoară în mod activ noi efective militare”.

Autoritățile instalate de Moscova în Donețk au afirmat că trupele rusești „închid inelul” din jurul Bahmut, dar grupul Wagner, un grup paramilitar controlat de Kremlin, a negat că Bahmut a fost încercuit.

Guvernatorul regiunii nordice Cernihiv, Viaceslav Ciaus, a declarat că patru locuitori locali au murit în subsolul unei case private din cauza bombardamentelor efectuate de trupele rusești la 1 februarie. O persoană a fost rănită și a fost dusă la o unitate medicală, a declarat Ciaus pe Telegram.

Comandamentul de nord al armatei ucrainene a raportat că trupele ruse au continuat să bombardeze așezările de frontieră din regiunile Sumi și Cernihiv.

RFE/RL nu a putut verifica din surse independente informațiile referitoare la câmpul de luptă.

Serhi Haidai, guvernatorul regional din regiunea ucraineană Luhansk, a declarat anterior că forțele rusești au deportat localnicii din apropierea liniei de frontul în zona aflată sub controlul Rusiei, pentru ca aceștia să nu poată dezvălui desfășurările de trupe rusești forțelor de artilerie ucrainene.

„Există un transfer activ de trupe rusești în regiune și cu siguranță se pregătesc pentru ceva pe frontul de est în februarie”, a declarat Haidai.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov s-a referit la un transfer de trupe, spunând că Moscova ar putea „încerca ceva” pentru a marca aniversarea invaziei de anul trecut. Reznikov, care a vorbit pentru postul francez de televiziune BFM, a declarat că trupele rusești se concentrează la graniță și, potrivit evaluării armatei ucrainene, numărul lor este mai mare decât cei 300.000 de militari mobilizați în septembrie.

„Ajutoarele militare sunt ținta legitimă pentru Rusia”

Statele Unite și Germania au promis săptămâna trecută că vor trimite tancuri în Ucraina pentru a o ajuta să se apere. Președintele Zelenski și apropiații săi au continuat, și după această promisiune, să le solicite cu insistență aliaților occidentali echipamente mai moderne, inclusiv avioane de luptă și artilerie cu rază lungă de acțiune. Statele Unite au exclus deocamdată orice livrare de avioane de vânătoare F-16, dar alți parteneri au indicat că sunt mai deschiși la această idee.

De altfel, la sfârșitul lui ianuarie tanchiștii ucraineni au ajuns în Marea Britanie pentru a începe antrenamentul cu noile tancuri. Statele Unite și Germania vor trimite tancuri Abrams și, respectiv, Leopard 2, în timp ce Marea Britanie a anunțat, încă de la începutul lunii ianuarie, că va trimite 14 tancuri Challenger 2. De asemenea, Germania a permis altor țări, precum Norvegia și Polonia, să trimită în Ucraina tancurile Leopard 2 fabricate în Germania. Polonia a spus că va furniza încă 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2 pe care le-a promis deja.

Kremlinul a avertizat că livrările militare occidentale ar putea provoca o escaladare a conflictului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a reafirmat că Rusia va considera toate armele furnizate de alte țări „ca fiind ținte legitime pentru forțele armate ale Rusiei”.

De asemenea, Rusia a avertizat Israelul să nu furnizeze arme Ucrainei, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este posibil să ia această decizie, inclusiv așa-numitul sistem de apărare antirachetă Iron Dome.

Netanyahu a mai spus că este pregătit să acționeze ca mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina, dacă ambele părți și Statele Unite sunt de acord.

De la începutul ofensivei rusești de anul trecut, Israelul a încercat să își mențină neutralitatea, adoptând o poziție prudentă față de Moscova. Peste un milion de cetățeni din fosta Uniune Sovietică trăiesc în Israel.

XS
SM
MD
LG