Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană susține că ar fi autoarea atacurilor din august în Crimeea


Exploziile de la o bază militară rusă din peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia, 11 august 2022.
Exploziile de la o bază militară rusă din peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia, 11 august 2022.

Ucraina și-a revendicat pentru prima dată mai clar responsabilitatea pentru o serie de atacuri împotriva bazelor aeriene ruseşti din peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, relatează Reuters.

Generalul Valeri Zalujnîi, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a scris într-un articol publicat de agenţia naţională de presă Ukrinform, că a fost vorba de atacuri cu rachete, fără să ofere alte detalii, menționând între alte exploziile care au provocat daune semnificative în augsut la aerodromul militar rusesc de la Saki, în vestul peninsulei.


Referindu-se la răspunsul Ucrainei la aşa-numita strategie a Moscovei de a „ține la distanță” războiul de cetăţenii ruşi, Valeri Zalujnîi şi deputatul Mihail Zabrodski (co-autor al articolului), scriu despre „eforturile încununate de succes ale forţelor armate ucrainene de a transfera fizic ostilităţile către ... Crimeea".

„Ne referim la o serie de lovituri reuşite cu rachete împotriva bazelor aeriene ale inamicului din Crimeea, în primul rând împotriva aerodromului militar din Saki", se precizează în articol.

O notă de subsol menţionează că atacul de la Saki a fost o „combinaţie de lovituri" care au avut loc pe 9 august şi care au scos „din acţiune" zece avioane de război ruseşti, mai relatează Reuters.

Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, iar autorii articolului nu au furnizat detalii în plus.

În altă ordine de idei, Zalujnîi afirmă că nu „poate fi ignorată” posibilitatea ca totuși Rusia să utilizeze arme nucleare tactice, ceea ce ar putea declanşa un război nuclear limitat.

„Există o ameninţare directă cu folosirea, în anumite circumstanţe, a armelor nucleare tactice de către forţele armate ruse", mai scrie şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG