Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană: majoritatea noilor atacuri rusești cu drone au fost respinse


Felinarele din capitala ucraineană Kiev sunt stinse, după ce autoritățile au raționalizat aprovizionarea cu curent electric din cauza ataxcurilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei
Felinarele din capitala ucraineană Kiev sunt stinse, după ce autoritățile au raționalizat aprovizionarea cu curent electric din cauza ataxcurilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei

Forțele ruse au reluat atacurile cu drone kamikaze în centrul și estul Ucrainei, în timp ce în sudul acestei țări luptele grele continuă, a anunțat apărarea anti-aeriană din Ucraina.

„12 din 13 muniții [aeropurtate] au fost distruse de apărarea anti-aeriană în regiunile estice și centrale ale țării”, a declarat armata ucraineană, precizând că șase drone au fost doborâte în est, altele șase în centrul Ucrainei.

Rusia atacă de mai multe săptămâni infrastructura energetică și obiective civile din Ucraina cu rachete, drone și tiruri de artilerie, după ce contra-ofensiva armatei ucrainene a alungat trupele ruse din nordul țării și le-a forțat să se retragă spre est și spre sud.

1.000 de puncte de încălzire la Kiev

Primarul Kievului Vitali Kliciko a spus pe 2 noiembrie că autoritățile din capitală pregătesc mai mult de 1.000 de puncte de încălzire în caz că sistemul de încălzire central e scos din funcțiune de bombardamentele rusești.

Pe 31 octombrie, Rusia a atacat cu rachete mai multe orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, continuând asaltul necontenit al Kremlinului asupra infrastructurii ucrainene vitale, în speranța că va înfrânge voința populației civile de a rezista, relatează redacția ucraineană a Europei Libere.

Aprovizionarea cu apă și electricitate a fost întreruptă ore întregi la Kiev, înainte de a fi repornită pe 1 noiembrie, dar oficialitățile au avertizat că raționalizarea curentului electric va continua să fie necesară în capitală.

Kliciko a scris într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram la 2 noiembrie că autoritățile iau în considerare mai multe scenarii din cauza atacurilor cu rachete.

„Cel mai rău e acela în care nu va exista deloc curent electric, apă și încălzire centrală. În acest caz, pregătim peste 1.000 de puncte de încălzire în orașul nostru”, a spus primarul.

„Vom face tot ca să asigurăm electricitate și căldură pentru iarna care vine. Dar trebuie să înțelegem că Rusia va face tot ce poate ca să distrugă viața normală”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 1 noiembrie în obișnuitul său mesaj video nocturn.

În regiunea Cerkasi din centrul Ucrainei o dronă a lovit un obiectiv de infrastructură, dar altele două au fost doborâte, și nu au existat victime, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Igor Taburets.

Lupte grele la Bahmut, în estul Ucrainei

Pe 1 noiembrie, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene Iuri Ignat a avertizat că Kievul nu are mijloace eficiente de a se apăra împotriva rachetelor balistice de fabricație iraniană, pe care e foarte posibil ca Rusia să plănuiască să le desfășoare la nord de granița ucraineană.

Ignat a spus la o conferință de presă că ar fi teoretic posibil ca rachetele balistice iraniene să fie doborâte, dar ar fi foarte dificil de făcut asta „cu mijloacele pe care le avem astăzi în arsenalul nostru”.

Washington Post a relatat luna trecută, citând surse ale serviciilor americane de informații, că Iranul ar fi acceptat să livreze Rusiei rachete sol-sol.

Între timp, armata ucraineană a făcut cunoscut că trupele ruse au continuat să bombardeze orașul Bahmut din estul Ucrainei, în apropierea căruia se dau lupte grele, iar trupele ucrainene au respins atacurile rusești în alte două zone din Donețk, la Avdivka și Uhledar.

XS
SM
MD
LG