Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană susține că a doborât 35 de drone în ajunul aniversării celui de-Al Doilea Război Mondial


Explozia unei drone deasupra Kievului, în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 8 mai.
Explozia unei drone deasupra Kievului, în timpul unui atac cu drone rusești în dimineața zilei de 8 mai.

Comandamentul militar de la Kiev susține că sistemul defensiv antiaerian ucrainean a doborât 35 de drone sinucigașe și 16 rachete lansate asupra teritoriului Ucrainei în cursul nopții de 7 spre 8 mai.

Pe de altă parte, serviciile secrete ucrainene avertizează cu privire la posibilitatea unor provocări rusești cu ocazia zilei de 9 mai, când Moscova sărbătorește Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene informează în buletinul din dimineața zilei de 8 mai că „inamicul a atacat din nou teritoriul Ucrainei, folosind drone de atac iraniene Shahed” și că „35 dintre cele 35 de drone au fost distruse de apărătorii noștri”.

Comandanții armatei ucrainene precizează, pe de altă parte, că atacurile cu rachete au vizat regiunile Harkov, Herson, Nikolaev și Odesa și au provocat victime umane. „Din nefericire, există civili morți și răniți, iar unele clădiri publice, case ale particulare și alte infrastructuri civile au fost avariate”, a precizat Statul Major General.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că cinci persoane au fost rănite în cursul nopții în urma unui atac cu dronă care a avariat clădiri și elemente din infrastructura orașului.

Provocări înainte de aniversarea celui de-Al II-lea Război Mondial

Pe 7 mai, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a avertizat cu privire la „provocările” rusești înainte de sărbătorirea victoriei celui de-al Doilea Război Mondial din 9 mai.

„Adesea, inamicul alege date simbolice pentru a ataca”, susține Andri Iusov, un reprezentant al acestei direcții de informații, adăugând că Moscova a folosit această tactică la invazia peninsulei ucrainene Crimeea și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei în 2014.

„În această situație, provocările pot fi instrumentate de serviciile speciale rusești împotriva populației civile rusești și programate la anumite date”, a spus Iusov.

Iusov a avertizat, de asemenea, cu privire la posibilitatea unei provocări care să forțeze mâna Belarusului, să intre pe față în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Oficialii ucraineni spun că luptele s-au intensificat în Bahmut, aflat de luni de zile în disputa forțelor ucrainene și rusești. Deși mulți experți militari sunt de părere că Bahmut ar reprezenta o victorie de palmares, fără mari implicații strategice, sunt și voci care susțin că orașul deschide posibilitatea atacării altor localități mai mari și mai importante. Kremlinul s-a străduit să captureze orașul din estul Ucrainei până la 9 mai, dar încă nu-l controlează integral, iar militarii ucraineni au afirmat că-l vor apăra în continuare.

Mai mult de 20 de orașe rusești au anulat parada de Ziua Victoriei din acest an, în timp ce sărbătorile din Moscova au fost reduse.

XS
SM
MD
LG