Linkuri accesibilitate

„Se tem de mulțime?” Kremlinul reduce amploarea comemorărilor de Ziua Victoriei


Președintele rus Vladimir Putin (centru) poartă un portret al tatălui său la marșul Regimentului Nemuritor în timpul sărbătoririi Zilei Victoriei, la Moscova, pe 9 mai 2015.
Președintele rus Vladimir Putin (centru) poartă un portret al tatălui său la marșul Regimentului Nemuritor în timpul sărbătoririi Zilei Victoriei, la Moscova, pe 9 mai 2015.

Kremlinul a renunțat la marșul Regimentului Nemuritor, care a reprezentat o parte esențială a glorificării URSS, invocând probleme de securitate. Se spune însă că Moscova se teme că oamenii vor apărea cu portrete ale soldaților uciși în Ucraina, dezvăluind costul uman imens al invaziei Rusiei.

Fiind implicată în costisitoarea invazie a Ucraine vecine, fără să se întrevadă vreo încheiere favorabilă, Rusia va sărbători anul acesta Ziua Victoriei cu totul altfel decât în alți ani.

În întreaga țară, paradele și adunările publice pentru a onora contribuția sovietică la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial au fost anulate, autoritățile invocând probleme de securitate.

Spectacolul național „Regimentul Nemuritor” - în cadrul căruia sute de mii de ruși din întreaga țară se alăturau președintelui Vladimir Putin și altor oficiali pentru a mărșălui cu fotografii ale rudelor lor care și-au dat viața sau au contribuit în alt mod la efortul de război sovietic în Al Doilea Război Mondial - a fost și el anulat.

Glorificarea sacrificiilor sovietice - în special, rusești - în înfrângerea Germaniei este o piatră de temelie a renașterii naționaliste a Rusiei în timpul deceniilor în care Putin s-a aflat la putere. Dar acum, spun mulți observatori, eforturile Kremlinului de a scoate în evidență puterea militară rusă s-au lovit de nevoia de a ascunde costurile imense în vieți și echipamente pe care Rusia le-a plătit de când a invadat Ucraina, în februarie 2022.

„Ce s-ar întâmpla dacă cineva iese cu portrete ale rudelor care au fost ucise în războiul împotriva Ucrainei?”, se întreabă istoricul Maksim Kuzakhmetov. „Ce s-ar întâmpla dacă sute de oameni ar face așa ceva? Ar fi un șoc”.

„Kremlinul încearcă să întărească sentimentul victoriei, cu zâmbete și bucurie, precum și cu sentimentul că toată lumea susține războiul”, a declarat istoricul pentru Current Time, o rețea în limba rusă administrată de RFE/RL în cooperare cu VOA. „Iar în această privință, Regimentul Nemuritor nu poate provoca decât daune ideologice”.

Regimentul mult prea muritor

În multe orașe, oficialii au îndemnat locuitorii să marcheze această ocazie prin afișarea portretelor în mașinile lor.

„La această demonstrație pot participa nu doar locuitorii, ci organizații, entități în întregime”, se spune într-un comunicat de presă al guvernului din Nijni Novgorod. "Transportul public, vehiculele orașului, brigăzile de pompieri, serviciile de ambulanță și altele".

Oficialii din Kazan, capitala regiunii autonome Tatarstan, au făcut apel la locuitori să afișeze portretele la reverul hainei sau în fereastra mașinilor. De asemenea, oamenii au fost încurajați să scrie mărturii pe pagina oficială de internet a Zilei Victoriei sau să creeze panouri memoriale la locurile lor de muncă.

Oamenii la parada Regimentului Nemuritor din Sankt Petersburg pe 9 mai 2022.
Oamenii la parada Regimentului Nemuritor din Sankt Petersburg pe 9 mai 2022.

La Moscova, faimoasa paradă cu tehnică militară din Piața Roșie, celebră în întreaga lume, va fi strict interzisă publicului, deși ceremonia va fi acoperită de televiziunile de stat.

Istoricul Kuzahmetov este neîncrezător în argumentele invocate de Kremlin pentru izolarea paradei din Piața Roșie, menționând că rușii de rând au avut puține ocazii să asiste la acest eveniment chiar și în vremuri normale. În schimb, el atribuie interzicerea publicului la eveniment „paranoiei” lui Putin, spunând că președintele rus își amintește probabil de asasinarea egipteanului Anwar Sadat în 1981 de către propriii ofițeri în timpul unei parade militare.

„Ce s-ar întâmpla dacă s-ar întâmpla așa ceva? se întreabă el. Dacă unul dintre vehiculele blindate avea pe țeavă proiectile de luptă? Putin vede trădarea peste tot. Îi este frică”.

În ceea ce privește marșul Regimentului Nemuritor, activista politică moscovită Elvira Vihareva nu este singurul comentator care remarcă faptul că Kremlinul nu se temea de un atac „terorist” atunci când a adunat zeci de mii de oameni la un miting pro-război pe stadionul Lujniki din Moscova, în martie.

„Manifestanții ar veni la paradă fără portretele străbunicilor lor”, a scris ea într-o postare pe Facebook la 18 aprilie. „Ar putea în schimb portretele taților, fiilor, fraților lor. Regimentul s-ar dovedi a nu fi deloc nemuritor, ci mult prea muritor. Ar deveni mai mult ca evident că operațiunea militară specială nu se desfășoară fără costuri. Acesta este motivul pentru care au anulat parada”.

Guvernul rus numește războiul său din Ucraina „operațiune militară specială", iar cetățenii care o numesc public război pot fi urmăriți în justiție, conform legislației pe care Putin a semnat-o la scurt timp după ce a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022.

„S-au cheltuit trilioane de ruble pentru securitate, pe care, se pare, nu o pot asigura”, scrie actrița și bloggerița Alisa Kovalyova pe Telegram. „Sau se tem de mulțimile mari?”

Frica de mulțime

„Se tem că oamenii vor purta portrete ale persoanelor care au fost ucise în Ucraina și că cifrele reale ale victimelor - nu cele prezentate de Ministerul Apărării - vor fi evidente”, a declarat istoricul Ivan Kurilla pentru emisiunea Siberia.Realities de la RFE/RL. Este cel mai probabil motiv. Dar, în general, autoritățile se tem de orice manifestare în masă a populației. Autoritățile se tem în mod evident".

În timpul evenimentelor de Ziua Victoriei din 2022, 125 de persoane au fost reținute pentru proteste împotriva războiului, multe dintre ele în timpul evenimentelor referitoare la Regimentului Nemuritor.

Guvernul rus nu a furnizat informații de încredere cu privire la pierderile țării în Ucraina. La 21 septembrie 2022, armata a raportat 5.937 de soldați uciși de la invazia de șapte luni mai devreme, cifră care nu a mai fost actualizată de atunci. Experții occidentali estimează numărul total al rușilor uciși și răniți la peste 200 de mii.

În același timp, autoritățile și-au intensificat represiunea împotriva disidenței anti-război, pronunțând pedepse lungi cu închisoarea și deschizând un număr fără precedent de cazuri de „trădare” în ultimele săptămâni.

Celebrarea Regimentului Nemuritor a început în orașul siberian Tomsk în 2011, ca o mișcare populară autentică, care a pornit de la un grup de prieteni care se reculegeau la memorialul Flacăra eternă din oraș, o modalitate de a onora sacrificiile poporului sovietic - inclusiv ale propriilor rude - și de a conecta generația actuală cu evenimentele unui trecut tot mai îndepărtat.

„Am vrut să readucem sensurile sărbătorii la eroul ei principal - la persoana care a trăit pe viu războiul și căreia trebuie să-i fim, la urma urmei, recunoscători pentru suntem în viață", a declarat co-fondatorul și jurnalistul Serghei Lapenkov pentru RFE/RL în 2017.

În câțiva ani, ideea a fost adoptată de guvernul lui Putin - care, potrivit lui Lapenkov, a transformat-o într-o „organizație complet artificială”.

Un comentator rus de pe rețelele de socializare a speculat cu privire la ce s-ar întâmpla dacă rușii ar ignora anularea de către Kremlin a sărbătoririi oficiale a Regimentului Nemuritorilor și ar ieși oricum în stradă.

„Imaginați-vă această situație”, scria comentatorul pe Telegram. „Oamenii ies în stradă la un miting neautorizat dedicat Regimentului Nemuritor și poliția antirevoltă îi calcă în picioare pe ei și portretele străbunicilor lor. Nebunie”.

XS
SM
MD
LG