Restricțiile introduse de guvern cu începere de astăzi au provocat mai degrabă derută decât responsabilizare. O nouă hotărâre de guvern a fost adoptată azi, cu clarificări, dar aspectele „neprevăzute” răsar la fiecare oră.
George Arun citează în articolul său pentru Deutsche Welle un fragment din scrisoarea deschisă trimisă autorităților de specialiștii din Rețeaua de Solidaritate, inițiativă transfrontalieră ce reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora. Ei cer deconectarea cât mai rapidă a deciziilor medicale epidemiologice de decizia politică. George Arun comentează restricțiile intrate azi în vigoare: „Cred că azi, când sirenele ambulanțelor urlă a moarte, ar fi trebuit să fim în stare de urgență, în carantină, în lockdown, iar nu în stare de alertă. Și mai cred că tuturor decidenților, începând cu președintele Iohannis, trebuie să le aplicăm prezumția de vinovăție”.
În revista Newsweek, Ovidiu Nahoi vorbește în editorial de „armatele morții” care sunt pe cale înfrângă România „sub un asalt nevăzut. dar nemilos”. „Combatanții morții acționează peste tot – în studiouri de televiziune finanțate nu demult chiar de statul român, pe rețelele de socializare, amplificate de rețele de troli și în așa-numite camere de ecou virtuale. Și-au construit o aripă politică. Adesea, lucrează și în Casa Domnului”.
Anxietatea pare că se transmite și în plan politic. După două zile de negocieri, presa scrie că generalul Nicolae Ciucă, premier desemnat, nu va avea susținerea social-democraților în Parlament. Liderul PSD Marcel Ciolacu i-ar fi cerut intrarea partidului său la guvernare și a fost refuzat. Potrivit publicației gazetacivică.ro, baronii locali din PSD nu sunt de acord să se implice acum la guvernare, iar unii lideri social-democrați s-ar pregăti de alegeri anticipate și de o suspendare a președintelui Klaus Iohannis, în februarie.
„S-a ajuns în situația în care atât Iohannis, cât și Ciucă trebuie să se întoarcă spășiți la Uniunea Salvați România și să le ceară sprijinul”, scrie Emilian Isăilă pe spotmedia.ro. O primă întâlnire între Ciucă și Dacian Cioloș, liderul USR, a și avut loc, fără alt rezultat decât că nici acest partid nu va susține un guvern minoritar. E variant ape care și USR a dus-o în Parlament acum o săptămână și care a fost respinsă zgomotos.
Pentru Sabina Fati, mai discutabilă rămâne desemnarea unui militar în fruntea guvernului. „Un general în fruntea guvernului, scrie ea pe site-ul Deutsche Welle, sugerează că politicul e depășit, că nu mai are resurse și că doar o mână forte mai poate scoate țara din criză”. Comentând ultimul sondaj INSCOP, unde Armata se află în topul încrederii în instituții, cu 70% încredere, iar Biserica doar pe locul doi, cu 64%, ajunge la concluzia că „tendința spre autoritarism e clară”.
Adevărul publică fragmente din mesajul difuzat pe Youtube de principele Nicolae, nepotul Regelui Mihai, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea „ultimului Rege al României”. Nicolae anunță lansarea unui proiect care va aduna anul viitor „gândurile și impresiile românilor despre Regele Mihai” și transmite un îndemn : „aş dori să ne gândim la el cu sufletul cald şi spiritul treaz. În memoria lui noi avem datoria să sărbătorim, să amintim şi să transmitem generaţiilor viitoare tot ceea ce a însemnat pentru România: simbolul Coroanei române, al solidarităţii, simbolul modestiei şi al credinţei".