Linkuri accesibilitate

Armen Sarkisian: orice schimbare trebuie făcută în limitele Constituției (VIDEO)


Noi proteste la Erevan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Noi proteste la Erevan.

Președintele Armeniei în dialog cu Radio Europa Liberă.

Președintele Armeniei Armen Sarkisian a declarat într-un interviu pentru radio Europa Liberă că după „ani de proteste, se intră acum într-un proces de democratizare”, dar a ținut să sublinieze că orice schimbare trebuie făcută în limitele constituției. El a subliniat că este rolul Parlamentului acum să aleagă un nou premier, după demisia din această funcție a fostului președinte Serj Sarkisian (fără nici o legătură de rudenie cu actualul președinte, Armen).

Și tot Parlamentul va decide dau au loc alegeri generale anticipate sau dacă se vor schimba legile electorale, așa cum cere opoziția. „Dacă vom administra situația cum trebuie, atunci toate revendicările protestatarilor vor fi rezolvate în Parlament, în conformitate cu Constituția, ceea ce va face din Armenia o adevărată democrație”, a mai spus președintele Armen Sarkisian în interviul acordat corespondentului Europei Libere la Erevan.

Fostul premier Serj Sarkisian a demisionat marți, ca urmare a protestelor neîntrerupte de pese 10 zile dar liderul protestelor, iar parlamentarul de opoziție Nikol Pașinian cere ca noul premier interimar să fie ales „de popor”, iar partidul Republican al fostului premier Sarkisian să se retragă de la guvernare, deși are cea mai puternică fracțiune parlamentară.

Potrivit corespondenților Europei Libere la Erevan, Pașinian i-a propus premierului interimar Karen Karapetian o nouă întâlnire vineri, în prezența presei. Karapetian, membru al partidului Republican de guvernîmânt, anulase întrevederea de miercuri cu Pașinian, spunînd că nu poate accepta precondițiile liderului opoziției.

Pe de altă parte, Karapetian a vorbit joi la telefon cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit comunicatelor publicate de guvernul armean și de Kremlin, cei doi au căzut de acord că orice schimbare trebuie făcută „numai cu respectul Constituției și în baza rezultatelor alegerilor generale din 2017”.

Aceste alegeri au fost câștigate de Partidul Republican, care are cum 58 de mandate în Parlamentul cu 105 și și-ar putea vota premierul fără sprijinul altor partide. (IG)

XS
SM
MD
LG