Linkuri accesibilitate

Armenia și Azerbaidjianul se acuză reciproc de noi bombardamente peste graniță


Pâduri din sudul Armeniei arzând după un atac al forțelor azere, 14 septembrie 2022.

Noi ciocniri violente au fost înregistrate pe 14 septembrie între trupele azere și cele armene, în timp ce liderii mondiali cer încetarea imediată a ostilităților, iar eforturile internaționale pentru pace s-au intensificat.

Armenia și Azerbaidjianul s-au acuzat reciproc de noi bombardamente peste graniță, care vin la o zi după cele mai sângeroase schimburi de focuri între cele două țări caucaziene de la încetarea războiului purtat în 2020 pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Premierul armean Nikol Pașinian s spus pe 14 septembrie că numărul armenilor uciși în ultimele ciocniri a crescut de la 49 la 105, partea azeră declarând că e pregătită să trimită părții armene trupurile a 100 de militari armeni uciși.

Pe 13 septembrie, Azerbaidjianul a anunțat că 50 de militari azeri au fost uciși în ultimele schimburi de focuri, iar ministerul apărării nu a făcut nici o actualizare a bilanțului morților la conferința de presă de miercuri, spunând însă că urmează să să dea noi informații curând.

Premierul armean a spus în fața Parlamentului de la Erevan că a cerut Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă, condusă de Rusia, să ajute Armenia la restaurarea integrității sale teritoriale.

Ministerul armean al Apărării a acuzat forțele azere că au lansat drone de atac în direcția stațiunii armene Iermuk în timpul nopții trecute, și că au bombardat cu tiruri de artilerie și mortiere orașul Iermac și un sat din apropiere, Verin Șorza.

Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Caucazul de sud Toivo Klaar a făcut cunoscut că mai mulți lideri din UE au stat de vorbă cu premierul armean Pașinian și cu președintele azer Ilham Aliev, iar secretarul de Stat american Antony Blinken a vorbit și el la telefon cu cei doi lideri, în timp ce Departamentul de Stat a spus că Washingtonul va „face presiuni pentru oprirea imediată a luptelor și ajungerea la un acord de pace”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut și el celor două părți să reducă tensiunile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG