Linkuri accesibilitate

Armenia și Azerbaidjanul au convenit să înceapă procesul de delimitare a frontierei


Prima reuniune a unei comisii mixte pentru demarcarea frontierei armeano-azere va avea loc în curând la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, după discuții cu liderii celor două țări din Caucazul de Sud. Michel a avut întâlniri bilaterale cu premierul armean Nikol Pașinian, și cu președintele azer Ilham Aliev, pe 22 mai, înainte de o reuniune trilaterală în cadrul căreia s-a discutat un plan de pace pentru Nagorno-Karabah. Michel nu a oferit o dată precisă pentru începerea activității comisiei mixte.

Erevanul a confirmat înțelegerea atinsă la Bruxelles despre începerea activității comisiei „pentru delimitarea frontierelor și securitate”, transmite serviciul armean al Europei Libere. Partea azeră nu a făcut deocamdată niciun anunț.

Aceasta este cea de-a treia întâlnire față în față dintre președintele azer și premierul armean de la escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah în 2020. Armenia a pierdut controlul asupra unor părți din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în urma unui scurt război în 2020 cu Azerbaidjanul, care s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Rusia și introducerea în regiune a cca 2.000 de pacificatori ruși. Nagorno-Karabah, care s-a aflat sub controlul etnicilor armeni timp de aproape trei decenii, este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Pașinian se confruntă cu critici puternice de când el și Aliev au convenit luna trecută la Bruxelles să înceapă elaborarea unui tratat de pace pentru a rezolva conflictul și să înființeze o comisie comună pentru demarcarea frontierei.

Între timp, la Erevan, opoziția armeană a început să organizeze proteste, cerând demisia premierului Pașinian pe care îi acuză de concesii unilaterale față de Azerbaidjan.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG