Linkuri accesibilitate

Armenia cere Organizației Tratatului de Securitate Colectivă să organizeze consultări cu privire la disputa cu Azerbaidjanul


Premierul interimar de la Erevan Nikol Pașinian. 13 mai 2021

Armenia s-a adresat în mod oficial Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, să organizeze consultări cu privire la disputa sa de frontieră cu Azerbaidjanul, care a apărut la câteva luni după ce cele două țări au încheiat o confruntare militară asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, soldată cu preluarea controlului enclave de către trupele azere. Primul-ministru interimar de la Erevan, Nikol Pașinian, a invocat articolul 2 din tratatul fondator al CSTO prin care blocul se angajează să „lanseze imediat mecanismul consultărilor comune” cu privire la un răspuns colectiv la amenințările cu care se confruntă un stat membru, a anunțat biroul său de presă astăzi. Pe lângă Armenia și Rusia, organizația include Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul și Uzbekistanul, dar nu și Azerbaidjanul.

Armenia a acuzat trupele azere că au avansat câțiva kilometri la granița sa sudică și încercând să îți extindă teritoriile. Azerbaidjanul respinge afirmația, spunând că trupele sale iau poziții pe partea azeră a frontierei și acuză conducerea armeană că încearcă să exploateze problema din motive politice înainte de alegerile parlamentare anticipate de luna viitoare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG