Linkuri accesibilitate

Armenia: mii de opozanți ai premierului Pașinian blochează Parlamentul


Erevan: poliția blochează protestul opoziției în fața Parlamentului, Armenia, 9 martie 2021.

La Erevan, mii de suporteri ai opoziției au blocat clădirea Parlamentului, cerând demisia premierului Nikol Pașinian. În cursul protestului au avut loc și ciocniri sporadice cu poliția care însă nu a încercat să disperseze mulțime care la rândul ei, nu a încercat să pătrundă cu forța în clădirea Parlamentului.

Nagorno-Karabah


Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994. De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forte armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută international.

În centrul confruntării dintre putere și opoziție, care durează acum de luni de zile, este acordul de încetare a luptelor semnat de premier cu Azerbaidjanul în noiembrie anul trecut, după șase săptămâni de confruntări armate în enclava separatistă armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan. Acordul, mediat de Rusia, a obligat Armenia să cedeze părți din enclava separatistă dar și regiuni învecinate din Azerbaidjan pe care le cucerise la începutul anilor 90 ai secolului trecut.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG