Linkuri accesibilitate

Armenia: liderul protestelor Nikol Pașinian cere alegeri generale anticipate


Liderul protestelor, Nikol Pașinian, la un miting la Erevan, 30 aprilie 2018

În Parlamentul de la Erevan urmează să fie ales un nou premier; Nikol Pașinian este singurul candidat.

În Armenia, mii de oameni s-au adunat la Erevan, în fața Parlamentului, pentru a urmări votul pentru desemnarea noului premier. Dezbaterile sunt transmise în direct de televiziunea națională iar mulțimea din fața Parlamentului le poate urmări de ecranele care au fost instalate în piață.

Erevan: în fața Parlamentului, mulțimea urmărește dezbaterile din Parlament, 1 mai 2018
Erevan: în fața Parlamentului, mulțimea urmărește dezbaterile din Parlament, 1 mai 2018

În cursul dezbateril din Parlament, liderul protestelor Nikol Pașinia a cerut organizarea de alegeri anticipate în cât mai scurt timp, acesta fiind, în opinia sa, singurul deznodământ logic al protestelor din ultimele săptămâni.

Pașinian este singurul candidat dar luni, a avertizat că partidul Republican, care deține majoritatea, ar putea încerca să blocheze orice schimbare. Pașinian, propus de partidul său YELK, se bucură de sprijinul întregii opoziții parlamentare, ceea ce înseamnă 47 de voturi.

Protestatari de la Ararat, în drum spre Erevan, pentru a-l sprijini pe Nikol Pașinian, 30 aprilie 2018
Protestatari de la Ararat, în drum spre Erevan, pentru a-l sprijini pe Nikol Pașinian, 30 aprilie 2018

Pentru a fi ales, are însă nevoie de voturile a cel puţin 53 dintre cei 105 deputaţi așa că va avea nevoie și de sprijinul unor parlamentari din Partidul Republican aflat la putere, care deţine majoritatea absolută în parlament cu 58 de locuri. Partidul lui Serj Sarkisian a anunțat deja că nu va prezenta un candidat şi că aşteaptă să cunoască numele tuturor candidaţilor pentru a-şi preciza poziţia. Mai mult, purtătorul de cuvânt al partidului a precizat că republicanii „nu se vor opune” candidatului unic al opoziției. Dar tot el a declarat că fracțiunea republicană va vota în bloc.

Duminică, vorbind la Erevan, în fața a mii de protestatari, Pașinian s-a declarat convins că va găsi cele 6 voturi necesare alegerii sale, printer membri partidului Republican și și-a îndemnat simpatizanții să continue protestele pentru a pune presiune asupra Parlamentului.

Liderul opoziției Nikol Pașinian la discuții cu deputati ai Partidului Republican, 30 aprilie 2018
Liderul opoziției Nikol Pașinian la discuții cu deputati ai Partidului Republican, 30 aprilie 2018

După 11 zile de proteste neîntrerupte, fostul președinte Serj Sarkisian a demisionat pe 23 aprilie dar interimar, conducerea guvernului a rămas în mâinile Partidului Republican. În timpul ultimul mandate al lui Sarkisian ca președinte al țării a avut loc trecerea de la sistemul prezidențial, la cel parlamentar dar atunci, în 2015, Sarkian lăsa de înțeles că nu va candida la funcția de premier după ce-și încheie mandatul de șef al statului. Faptul că s-a lăsat totusi ales premier de noul Parlament a declanșat protestele de la Erevan și actuala criză politică.

XS
SM
MD
LG