Linkuri accesibilitate

Armenia cere sprijinul Rusiei în disputa cu Azerbaidjan


Imagine generică
Imagine generică

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, le-a cerut marţi Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt oricăror activităţi care pot duce la escaladarea situaţiei tensionate dintre cele două ţări, informează agenţia de presă rusă Interfax. Solicitarea a fost făcută în timpul unor convorbiri telefonice cu omologii săi armean şi azer.

Armenia ceruse asistență din partea Rusiei la 16 noiembrie, spunând că a suferit pierderi în timpul unor noi ciocniri cu Azerbaidjanul. Ciocnirile au izbucnit la granița dintre cele două țări sud-caucaziene, la un an de la încheierea războiului din 2020, prin care forțele azere au obținut mari câștiguri teritoriale în și în jurul enclavei disputate Nagorno-Karabah.

Într-un apel adresat Moscovei, ministerul de Externe de la Erevan îi cere să intervină „pentru a îndepărta forțele armate azere” din Armenia. Ceva mai devreme, Ministerele Apărării din Armenia și din Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de declanșarea unor noi violențe. Armenia spune că pozițiile sale au fost atacate, suferind pierderi, inclusiv morți, răniți și 12 militari capturați de adversar.

Armata azeră a spus că forțele sale au acționat pentru a împiedica „provocări la scară largă” din partea trupelor armene în raioanele de graniță Kalbacar și Lacin. Azerbaidjanul spune că doi militari ai săi au fost răniți.

XS
SM
MD
LG