Linkuri accesibilitate

Artileria rusă devastează un muzeu din Kupiansk, în timp ce bătălia pentru Bahmut se intensifică


Soldați ucraineni merg pe o stradă din orașul devastat Bahmut, 23 aprilie 2023

Artileria rusă a lansat un atac cu rachete asupra unui muzeu din orașul ucrainean Kupiansk, situat în estul țării, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte zece.

Oleh Sînehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat pentru RFE/RL că în atacul din 25 aprilie asupra centrului orașului Kupiansk au fost lansate rachete de tip S-300, dintre care una a lovit Muzeul municipal de Istorie. Sînehubov spune că operațiunea de salvare continuă, oficialii afirmând că sub dărâmături s-ar mai putea afla cel puțin încă o persoană.

„Rusia teroristă face totul pentru a ne distruge complet. Istoria noastră, cultura noastră, poporul nostru. Ucide ucraineni cu metode absolut barbare” , scria Zelenski pe Telegram, adăugând: „Trebuie să răspundem și o vom face!”

Între timp, armata ucraineană a declarat că forțele rusești au declanșat mai multe valuri de atacuri asupra orașului Bahmut în ultima zi, dar niciuna dintre părți nu a reușit să facă progrese critice în bătălia care durează de luni de zile pentru acest oraș din regiunea estică Donețk.

„Se duc lupte aprige pentru cucerirea orașului Bahmut”, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic din 25 aprilie, adăugând că principalul axă de atac a Moscovei pe câmpul de luptă se concentrează pe linia de front Bahmut-Avdiivka-Mariinka.

Forțele ruse au lansat 62 de atacuri aeriene și șase lovituri cu rachete împotriva pozițiilor militare ucrainene și a obiectivelor civile, a precizat Statul Major General în raportul său. De asemenea, apărătorii ucraineni au respins 43 de atacuri rusești asupra Bahmut și Mariinka, se spune în raport.

Între timp, ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a descris luptele în curs de desfășurare în Bahmut ca fiind „un proces cu o dinamică continuă”. Maliar a scris pe Telegram pe 25 aprilie: „Putem pierde poziții în luptă astăzi și le putem recâștiga a doua zi; de aceea, militarii preferă să vorbească despre rezultat după ce operațiunea s-a încheiat”.

Comentariile lui Maliar au fost făcute la o zi după ce comandanții ucraineni au negat o afirmație venită din partea rusă potrivit căreia mercenarii din Grupul Wagner ar fi preluat controlul în aproape tot orașul.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a avertizat că forțele rusești își pot intensifica acțiunile ofensive odată ce vremea va începe să se încălzească. „Știm că în primăvară, când vremea se îmbunătățește - și deja începe să se îmbunătățească - ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în unele zone. Nu știm exact unde și cum o vor face, dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine împotriva lor”, a declarat Kirby pentru Vocea Americii la 24 aprilie.

În același timp, a adăugat Kirby, dacă forțele ucrainene decid să desfășoare propriile operațiuni de contraofensivă, acestea trebuie să dispună de capacitatea de luptă adecvată.

Experții militari sunt de părere, după cum au lăsat să se înțeleagă și liderii ucraineni, că se pregătește o contraofensivă majoră de primăvară a Ucrainei.

XS
SM
MD
LG