Linkuri accesibilitate

Asociațiile jurnaliștilor susțin că prim-ministrul Chicu „incită la ură și defăimează presa independentă”


Presa independentă din R. Moldova are dificultăți.

Mai multe organizații neguvernamentale de media condamnă declarațiile premierului Ion Chicu ce vizează postul de televiziune Pro TV Chișinău, pe care le consideră atac la adresa mass-media.

Jurnaliștii susțin că prim-ministrul Chicu „incită la ură și defăimează presa independentă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct


Potrivit declarației semnate de aceste ONG-uri, șeful guvernului, prin folosirea sintagmei „presa independentă finanțată de manele nu are nicio șansă”, incită la ură și defăimează statutul jurnalistului.

În demersul lor este taxată și atitudinea consiliului pentru comunicare al premierului. Unii comentatori politici văd în declarațiilor lui Chicu perpetuarea unor stereotipuri sovietice față de cetățenii români, fiind atacată indirect și comunitatea romă.

Declarațiile premierului Ion Chicu ce au iscat numeroase critici vizează în mod special postul Pro TV Chișinău, dar și patronii de presă în general care ar promova neadevăruri, din punctul de vedere al șefului guvernului exprimat pe Facebook.Posturile independente, pe care demnitarul le ia între ghilimele, nu prezintă oamenii care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele protv-urilor - manelele le-au luat locul. Opinia medicilor despre epidemie nu mai contează - experții polivalenți au ocupat platourile”, afirmă Ion Chicu.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul de Investigații Jurnalistice, în total opt organizații media, i-au cerut prim-ministrului Chicu să-și ceară scuze public pentru atitudinea denigratoare și defăimătoare la adresa jurnaliștilor, în special de la Pro TV, comportament calificat „inadecvat pentru persoane care exercită funcții publice”.

În plus, premierului i se sugerează să renunța la forme de exprimare care incită la ură față de jurnaliști. „Atenționăm că discursul de ură nu are nimic în comun cu libertatea de exprimare, inclusiv pe rețelele de socializare”, se mai spune în declarația organizațiilor de presă.

Prezentatoarea și editoarea de la Pro TV Chișinău Lorena Bogza constată cu regret că șeful executivului nu a reușit să înțeleagă ce înseamnă o instituție de presă independentă. Jurnalista nu știe dacă șeful executivului de la Chișinău și-a propus să transmită un mesaj anume asociind știrile cu manele.

Noi ne vom face în continuare corect meseria

„În peste 20 de ani [de existență a Pro TV în R. Moldova] au fost multe guvernări și ceea ce nu a înțeles niciuna este că politica noastră editorială nu are nimic în comun cu guvernarea, indiferent de culoarea ei, ci cu omul simplu și cu nevoile omului simplu. Și, în tot acest timp, nevoile au rămas aceleași, este un lucru dovedit clar. Noi ne vom face în continuare corect meseria în interesul telespectatorului nostru”.

Directoarea „Ziarului de gardă”, Alina Radu, consideră că un șef al guvernului trebuie să se îngrijească ca toți jurnaliștii și toate redacțiile să aibă oportunități egale de a se dezvolta și de a-și face meseria. Reproșurile lui Chicu și ale consilierului său Vitalie Dragancea sunt adresate mai ales instituțiilor care lucrează cu sursele de finanțare la vedere, zice Alina Radu, și jurnaliștilor care-și fac onest meseria, fiind scutite de critici un număr impunător de media apropiate PSRM și PD, formațiuni aflate la putere.

Alina Radu
Alina Radu

„Dacă un premier vrea să analizeze situația din mass-media, ar fi trebuit să înceapă cu posturile TV controlate politic, cu finanțarea acestor posturi, cu politica editorială a acestor posturi. Modul necinstit de a face televiziune este tocmai în carul de instituții TV pe care le controlează Partidul Socialiștilor și foștii lideri democrați. A făcut el o monitorizare de presă și știe exact cine pune manele pe post? Asta nu e un lucru interzis. Mai rău e cu posturile controlate politic care retransmit falsuri mediatice, care retransmit propagandă de la Moscova”.

În ultimele zile sare în ochi optica adoptată de șeful executivului care îi prezintă pe ruși în culori favorabile, iar pe români îi tratează cu un soi de aroganță, concluzionează Alina Radu, făcând trimitere la recenta declarație a lui Ion Chicu despre faptul că medicii de peste Prut ar avea ce învăța de la doctorii moldoveni care obțin rezultate mult mai bune în depășirea crizei sanitare.

Aciditatea la adresa presei sau aversiunea la adresa țărilor UE și României, manifestată de un cetățean care deține pașaport românesc, transpare în postările de pe Facebook, ține să remarce directoarea „Ziarului de gardă”, mai puțin în declarațiile verbale. Alina Radu își amintește cu această ocazie că cu câteva zile înainte de preluarea șefiei executivului Chicu opinase că autorităților europene se fac vinovate de „furtului miliardului”. Întrucât pe durata stării de urgență nu au loc conferințe de presă e greu de înțeles logica demnitarului, spune jurnalista.

Din punctul de vedere al analistului Dionis Cenușă, atunci când premierul a folosit termenii „manele” și „manelizare” atribuite unui post TV din România, acesta a comis un dublu discurs de ură, fiind vizată minoritatea romă din România, dar și cetățenii români în ansamblu, care decenii la rând sunt discriminați prin asocierea negativă cu comunitatea romă. Ultimul element face parte din garnitura de stereotipuri utilizate de propaganda sovietică. „Este inadmisibil ca premierul unei țări să nu-și dea seama când discriminează”, a comentat Cenușă pe contul său de Facebook.

Un demnitar sau funcționar nu trebuie să dea lecții presei sau să amenințe. Acest tip de comportament este în totală disonanță cu normele și principiile unui stat democratic și chiar sunt atacuri împotriva democrației, constată și avocatul poporului Mihai Cotorobai. Ombudsmanul menționează că un asemenea comportament contribuie la instalarea atmosferei generală de intoleranță și poate acționa ca stimulent pentru noi cazuri de violență și hărțuire a presei.

Premierul Chicu nu a dat semne ca ar regreta afirmațiile ce au scandalizat o bună parte a breslei jurnaliștilor, dar nici înalți demnitari din garnitura puterii nu au încercat să îl scoată cumva basma curată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG