Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) intenționează să desemneze doi judecători la Curtea Constituțională (CC). După prelungirea concursului, în cursă se află 17 candidați. Curtea Constituţională se compune din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. La sfârșitul lunii iunie, toți membri Curții Constituționale au demisionat, ca urmare a deciziilor luate între 7-8 iunie, care au provocat o criză constituțională și pentru scurt timp, funcționarea, în paralel, a doi președinți și a două guverne.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00
Link direct


Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice între 2013-2019, Igor Munteanu, organizează o conferință de presă. Printre privatizările și concesionările anchetate se numără Banca de Economii, Aeroportul Internațional Chișinău, Tutun CTC, Gările auto. În total, în perioada respectivă au fost semnate 38 de contracte de parteneriat public privat și concesiune. Parlamentul a cerut deja Curții de Conturi, pe 19 iulie, un raport despre aceste privatizări și concesionări.

Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică organizează miercuri, 31 iulie, audieri publice legate de expulzarea, în septembrie anul trecut, a șapte cetățeni turci „declarați indezirabili”, se arată într-un comunicat de presă.

Din agenda internațională:

La Shanghai au loc negocieri comerciale între Statele Unite și China, pe fundalul războiului comercial dintre cele două țări și a majorării reciproce a taxelor de import. Delegația americană va fi condusă de ministrul de finanțe Steven Mnuchin.

După vizita de luni de la Praga, pentru a discuta candidatul Cehiei pentru noua Comisie Europeană, președinta desemnată a Comisiei, Ursula von der Leyen este așteptată joi la Budapesta unde se va întâlni cu premierul Viktor Orban. Săptămâna trecută, von der Leyen a fost și în Polonia, țară care alături de Ungaria, este ținta unei proceduri de sancționare în baza articolului 7 din acordurile europene.

Este Ziua internațională de luptă împotriva traficului de persoane.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG