Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Pe 7-8 octombrie, la Bratislava va avea loc sub egida OSCE o nouă rundă de convorbiri internaționale în formatul 5+2 pe tema rezolvării conflictului transnistrean. Discuțiile au fost programate mai de mult, dar pentru unii apar într-o lumină nouă după pasul înainte înregistrat în privința altui conflict regional, oarecum asemănător, cel din estul Ucrainei. La o conferință de presă joi, 3 octombrie, premierul Maia Sandu asigura că la Bratislava „R.Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct


Ministerul Sănătății, în parteneriat cu proiectul UE/CoE, lansează Ghidului Integrității Medicale, dedicat conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice și tuturor lucrătorilor medicali din Republica Moldova.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova invită la lansarea raportului „Justiția Republicii Moldova în cifre – o privire comparativă”.

Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan, își continuă vizita la Chișinău, până pe 8 octombrie.

Din actualitatea internațională:

Parlamentul European continuă audierea candidaților pentru un portofoliu de comisar european: astăzi este rândul lui Josep Borell, desemnat să preia conducerea politicii externe europene, după Federica Mogherini. Marți, Comisia pentru afaceri externe va întocmi lista „scurtă”, de numai trei candidați, pentru premiul Saharov 2019.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe o vizită de două zile în Irak.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat la Belgrad, în Serbia.

De astăzi începe procedura de anunțare a premiilor Nobel pentru 2019. Anul acesta vor fi acordate două premii pentru literatură, după ce, anul trecut, acordarea premiului a fost anulată în urma unui scandal din cadrul Academiei suedeze. Seria începe cu premiile ştiinţifice pentru medicină, fizică și chimie, şi se încheie pe 14 octombrie, cu cel pentru economie, creat în 1968 pentru a marca împlinirea a 300 de ani de la înfiinţarea Băncii Suediei.

În cursul săptămînii care începe, joi, în Parlamentul de la București se va dezbate și vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului social-democrat condus de Viorica Dăncilă. În acest moment, cel puțin pe hârtie, moțiunea înaintată de liberalii din opoziție are mai mult de cele 233 de voturi necesare pentru a trece.

XS
SM
MD
LG