Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Agenda zilei la Radio Europa Liberă. O selecție.

La nivel global, numărul de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a trecut de patru milioane, potrivit Universității John Hopkins, iar cel al deceselor legate de Covid-19, este de peste 277 de mii. Statele Unite rămân țara cea mai afectată, cu peste un sfert din cazurile totale de infectare și aproape o treime din decesele înregistrate la nivel global. Experții avertizează însă că cifrele trebuie să fie mult mai ridicate în realitate, pentru că în multe țări se testează încă puțin.

Din actualitatea internă:

Luni are loc tradiționala discuție a președintelui Igor Dodon cu premierul și președinta Parlamentului, urmată de o conferință de presă iar după amiază, obișnuita ședință a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19. Urmată de o conferință de presă.

Din 11 mai, în orașul Glodeni, iese din starea de carantină.

Din actualitatea internațională:

În R.Moldova, duminică 10 mai erau înregistrate 4.867 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 164 de decese.

Un înalt demnitar chinez a recunoscut că pandemia de coronavirus a fost un „test greu” care a expus slăbiciunile sistemului sanitar din China.

Franţa, unde peste 26.000 de persoane au murit din cauza COVID -19, va începe de luni relaxarea restricţiilor, după aproape două luni de izolare, dar măsuri severe vor rămâne în vigoare în nord-estul ţării şi în regiunea pariziană. „Ridicarea progresivă a restricţiilor poate începe luni, 11 mai, pe întreg teritoriul”, a anunţat joia trecută premierul Edouard Philippe, în cadrul unei conferinţe de presă. În ultimele două zile, Franța a înregistrat cel mai scăzut număr de decese legate de Covid-19 în mai bine de o lună.

Spania, alături de Italia, cea mai lovită țară europeană de pandemia de coronavirus, se pregătește pentru „prima fază” a relaxării restricțiilor, dar premierul Petro Sanchez le-a cerut spaniolilor să fie extrem de precauți. Regulile sanitare și de distanțare socială rămân în vigoare. Barurile și restaurantele vor putea servi clienții pe stradă, magazinele mici se deschis și sunt permise grupuri de pînă la 10 persoane.

În Cehia de luni se redeschid centrele comerciale, maganzinele mari și saloanele de coafură și cosmetică.

În România, de pe 2 iunie, elevii din clasele terminale, a 8-a și a 12-a, vor reveni la școală pentru a se pregăti pentru examenele de sfârșit de ciclu școlar, dar în condiții sanitare speciale. Este propunerea înaintată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Începe și o nouă săptămână a videoconferințelor la nivel european: comisarul pentru transport, Adina Vălean, discută cu miniștrii europeni de resort despre viitorul transporturilor, după pandemia de Covid-19, iar marți, are loc o reuniune virtuală a miniștrilor sănătății.

Tot marți, are loc prima întâlnire virtuală a cancelarei Germaniei Angela Merkel cu premierul Ucrainei, Denis Șmîgal.

XS
SM
MD
LG