După ședința Comisiei pentru situații excepționale, autoritățile de la Chișinău au anunțat astăzi că mai multe localități vor ieși din carantină. Acest lucru nu însemnă însă nici pe departe diminuarea măsurilor de protecție pentru a preveni răspândirea virusului, spun primarii din satele care au trecut deja de carantină.
Premierul Ion Chicu a anunțat că, începând din 8 mai, în municipiul Soroca și, din 11 mai, în orașul Glodeni, va fi anulată starea de carantină. Odată cu aceste măsuri, numărul localităților aflate în izolare a ajuns la șase. La începutul epidemiei de COVID-19, mai mulți primari se plângeau că dialogul dintre autoritățile de la centru și cele locale ilustra morala fabulei Racul, broasca și o știucă. Unii edili s-au pomenit mustrați după ce au instituit carantine la nivelul localităților pe care le administrează, reproșându-li-se că și-ar fi depășit atribuțiile. Așa s-a întâmplat, bunăoară, cu primarul de Sîngerei, a cărui decizie de a izola localitatea a fost abrogată mai târziu de Comisia națională pentru situații excepționale.
Satul Sofia, din raionul Hâncești, a fost unul din primele din țară care a intrat în carantină. Aproape două săptămâni, spune primarul satului Ion Mîrza, a trebuit să facă față de unul singur problemelor cotidiene:
„Cam cum ar fi în carantină să răspunzi la toate provocările care apar din partea cetățenilor? Într-un cuvânt: foarte greu. Apăreau diverse întrebări: s-a terminat gazul, nu au cu ce prepara bucatele, nu au gaz, nu pot ieși, nu au produse, nu au pentru copii necesarul igienic. La toate aceste întrebări trebuia să mă gândesc de unul singur cum să le hotărăsc”.
Europa Liberă: Odată cu ieșirea din carantină ați avut suficientă putere de decizie pentru a lua anumite măsuri în ce privește combaterea pandemiei?
„Nu a fost mai greu, deoarece Comisia ia toate hotărârile, nu de unul singur primarul și în cazul în care nu se respectă, dacă apar întrebări, este poliția, ne adresăm la poliție, și atunci iau măsuri cu persoanele care încearcă să nu respecte măsurile de protecție. Dar până când nu am avut cazuri de astea. Ei nu se tem de pedeapsă, cât se tem să nu ajungă și ei prin spitale.”
O altă localitate ieșită recent din carantină e Carahasani, din raionul Ștefan Vodă. Satul a fost izolat pe 1 aprilie, după ce au fost confirmate nouă cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Edilul localității, Oleg Ciobanu, spune că stoparea carantinei nu a însemnat o relaxare pentru primari, dimpotrivă, aceștia continuă să se asigure că oamenii păstrează distanța fizică, poartă măști în locuri publice – poșta sau primăria, și evită să organizeze festivități:
„La capitolul acesta oamenii de sine stătător au înțeles că nu trebuie să meargă pe tot felul de formule, că trebuie să se abțină de la mersul în vizite, de a primi musafiri la ei acasă. Lumea e conștientă și se abține de la tot felul de activități în comun. Oamenii merg cu măști prin sat conform recomandărilor, de obicei atunci când merg în locuri publice, la alimentare, atunci poartă măști și mănuși”.
Primarii spun că sătenii din localitățile aflate în carantină devin mai responsabili abia după ce le suflă Covidu’ în ceafă, iar statisticile din știrile la televizor nu mai impresionează ca în urmă cu două sau trei săptămâni. Un exemplu grăitor e sfidarea primarului de Puhăceni, care la finele săptămânii trecute a fost nevoit să cheme poliția pentru a-i obliga pe oameni să poarte măști la piața din localitate și să păstreze distanța fizică ca să fie minimalizat riscul infectării.