La summit-ul virtual convocat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, țările participante au promis să doneze peste 7,5 miliarde de euro pentru lupta împotriva coronavirusului.
Se estimează că jumătate din acești bani vor fi alocați pentru găsirea unui vaccin, iar restul vor fi folosiți pentru elaborarea unor metode de tratament și pentru producerea testelor.
Cei mai mari donatori sunt Comisia Europeană și Norvegia, care au pus pe masă câte un miliard de euro fiecare. Franța și Germania vor contribui cu câte jumătate de miliard.
Din afara Europei, cele mai mari donații au fost promise de Canada și Japonia, fiecare oferind aproape 800 de milioane de euro.
Țări precum China, Turcia și Emiratele Arabe Unite au spus că vor contribui și ele la fondul global, însă nu au oferit cifre concrete.
Marile absențe de la această conferință au fost Statele Unite și Rusia.
Reprezentații Washingtonului spun că Statele Unite au alocat deja miliarde atât ca investiții în găsirea unui vaccin, cât și ca ajutoare umanitare și medicale.
Rusia, la rândul ei, se află în pragul celei mai mari recesiuni economice de după căderea URRS, potrivit unor prognoze Bloomberg.
Strângerea de fonduri însă continuă, iar conturile rămân deschise și pentru donații din partea Washingtonului sau a Moscovei, dacă liderii americani și ruși se vor răzgândi.
Trebuie să ne protejăm unul pe altul ca să ne protejăm pe noi înșine
Într-un editorial semnat de premierul italian Giuseppe Conte, cancelara germană Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, președintele Consiliului European Charles Michel și alți lideri internaționali, ei subliniază importanța colaborării și solidarității la nivel global. „Niciunul dintre noi nu e imun în fața pandemiei și nimeni nu poate învinge virusul singur. Nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță dacă nu suntem absolut toți în siguranță - fiecare sat, oraș, regiune și țară de pe glob. În lumea noastră interconectată, sistemul global de sănătate nu e mai puternic decât cea mai slabă verigă a sa. Trebuie să ne protejăm unul pe altul ca să ne protejăm pe noi înșine”.
Secretarul General ONU Antonio Guterres a declarat că cele 7,5 miliarde de euro adunate ieri sunt doar „un avans”, iar guvernele naționale și organizațiile internaționale vor trebui să mobilizeze o sumă de cinci ori mai mare pentru a învinge pandemia.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, în pofida relaxării măsurilor de carantină în unele țări, lucrurile nu vor putea reveni pe deplin la normal până la găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului. În prezent, potrivit datelor OMS, sunt peste 100 de potențiale vaccine în proces de cercetare, iar șapte dintre ele au început să fie testate pe oameni.