Linkuri accesibilitate

Liderii UE reafirmă importanța unei prese libere în lupta cu pandemia de coronavirus


Liderii Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European au subliniat duminică importanţa jurnalismului în contextul pandemiei de COVID-19, mesaje transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată pe 3 mai.

Între altele, președinta Comisiei Europeie, Ursula von der Leyen a scris, într-un mesaj pe Twitter, că în faţa coronavirusului, a schimbărilor climatice şi „ a tuturor provocărilor noastre'' oamenii doresc să se bazeze pe „fapte şi adevăr''. „Libertatea de exprimare şi informaţia sunt baza democraţiei” a mai scris von der Leyen iar „Libertatea presei este libertatea noastră'', a adăugat şefa executivului comunitar.

Secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire a atras pe de altă parte atenția că pandemia de coronavirus a devenit un „factor de amplificare” a problemelor cu care se confruntă mass-media.

Reporteri fără Frontiere evidenţiază constrângerile economice, criza de încredere faţă de mass-media suspectate că răspândesc aşa-numitele ''fake news'', dar şi „ostilitatea şi chiar ura faţă de ziarişti'' manifestată de unii politicieni sau situaţia din ţări cu regimuri autoritare care limitează libertatea presei.

XS
SM
MD
LG