Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Spicuiri din agenda zilei.

R.Moldova ar putea primi primele vaccinuri anti Covid-19 „în prima decadă a lunii ianaurie” a declarat duminică, la radio Europa Liberă, fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care s-a retras definitiv din guvern pe 31 decembrie 2020, odată cu premierul Ion Chicu și colegii de la Finanțe și Economie.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că este ultima informație de care dispune, de la Organizația Mondială a Sănătății, primită în luna decembrie.

Prima vizită oficială, anunțată, a președintei Maia Sandu va fi la Kiev, pe 12 ianuarie. Intenția președintei de a merge în Ucraina era cunoscută dar data vizitei a fost anunțată de șeful adjunct al biroului prezidențial de laKiev, Igor Juvkov, pentru presa locală, relatează Agora.md.

Din agenda internațională:

În Statele Unite, marți, 5 ianuarie, au loc alegeri pentru ocuparea a două locuri de senatori, reprezentând Georgia, stat republican care însă în noiembrie, a fost câștigat de democratul Joe Biden. De rezultatul votului depinde dacă republicanii își mențin pentru încă cel puți doi ani controlul asupra Senatului. Camera reprezentanților este dominată de republicani.

În Statele Unite, un grup de 11 senatori republicani, conduși de Ted Cruz (republican din Texas) a anunțat că va contesta victoria președintelui ales, democratul Joe Biden pe 6 ianuarie, când Congresul trebuie să certifice votul Colegiului Electoral. Președintele american nu este ales direct, ci în fiecare stat în parte, care după aceea își delegă electorii să voteze. În Colegiul Electoral, Biden a primit 306 voturi față de numai 232 pentru Trump. ​

Tot miercuri, 6 ianuarie, la Washington sunt programate mai multe proteste împotriva presupusei fraudări a alegerilor prezidențiale din noeimbrie, organizate de suporterii președintelui Trump și susținute de acesta, prin mesaje repetate pe Twitter prin care a anunțat, între atele, că vor fi manifestații „sălbatice”.

Ministrul român al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că școla nu va reîncepe fizic după vacanța de iarnă, deoarcere termenul de 11 ianuarie este ”mult prea scurt”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG