Linkuri accesibilitate

R. Moldova: vaccinuri anti Covid-19 ar putea sosi „în prima decadă a lunii ianuarie” (V.Dumbrăveanu)


Viorica Dumbraveanu, fosta ministră a Sănătății (14 noiembrie 2019 - 31 decembrie 2020)

R.Moldova ar putea primi primele vaccinuri anti Covid-19 „în prima decadă a lunii ianaurie” a declarat la Europa Liberă fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care s-a retras definitiv din guvern pe 31 decembrie 2020, odată cu premierul Ion Chicu și colegii de la Finanțe și Economie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:57 0:00
Link direct

Viorica Dumbrăveanu a precizat că este ultima informație de care dispune, de la Organizația Mondială a Sănătății, primită în luna decembrie.

Sursa principala de vaccinuri anti Covid-19 va fi platforma COVAX, creată din vară de OMS , împreună cu CEPI (Coaliția pentru combaterea pandemiilor și inovație) și GAVI (Alianța pentru Vaccinuri, din care fac parte OMS, UNICEF, Banca Mondială și Fundația Bill și Melinda Gates) iar Dumbrăveanu a precizat că „R.Moldova va accepta orice vaccin ” oferit de această platformă, care este „precalificat” (autorizat)de OMS.

COVAX oferă R. Moldova 20% din necesarul de vaccinuri gratuit, plus posibilitatea de a cumpăra la prețuri „avantajoase” cantități suplimentare. „Noi am estimat că avem nevoie să cumpărăm încă 30% din necesarul de doze, pentru a avea acoperit un total de 50%” a declarat fosta ministră a Sănătății în interviul cu Europa Liberă. Nu se știe însă care dintre vaccinurile existente va fi furnizat prin COVAX.

Viorica Dumbrăveanu a asigurat că de mai multe luni, R. Moldova pregătește lanțul de stocare și distribuire a vaccinurilor care ar putea fi livrate dar care cer condiții diferite.

Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat între altele în Statele Unite și UE , este nevoie de frigidere speciale, care să asigure o temperatură de -70 de grade, iar odată scoase din aceste frigidere, vaccinurile trebuie utilizate repede, în trei până la cinci zile. Pentru acest vaccin, a declarat Viorica Dumbrăveanu Europei Libere, R. Moldova ar avea capacitatea de a stoca 15 mii de doze de vaccin , volumul ar putea fi dublat dacă Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) reușește să achiziționeze încă două frigidere suplimentare.

Vaccinul american Moderna cere numai o stocare la -20 de grade, pentru acesta, a precizat Dumbrăveanu, există condiții de stocare la nivel central si raional, dar nu și în toate centrele de asistență primară.

Cât privește vaccinul dezvoltat în Rusia, Sputnik V, despre care a vorbit foarte des fostul președinte Igor Dodon, Dumbrăveanu a asigurat că va intra în discuție „numai” în momentul când este autorizat de OMS, a trecut de toate testele clinice și „este sigur pentru populație”.

D-na Dumbrăveanu a salutat drept „generoasă” și declarația președintelui României, Klaus Iohannis care la Chișinău anunța că țara sa va dona R. Moldova până la 200 de mii de vaccinuri anti Covid-19. „Nu se știe despre care dintre vaccinuri este vorba” a spus fosta ministră a Sănătății, care a mai declarat că și Bulgaria a anunțat că ar putea livra R. Moldova vaccinuri , contra cost, din stocul procurat centralizat de Uniunea Europeană.

Coordonarea campaniei de vaccinare va reveni Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, alături de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dar în planificarea întregii campanii sunt implicați specialiști de la OMS, UNICEF, ANSP, Agenția Medicamentului și cei din comisiile de specialitate în R. Moldova, a mai spus Viorica Dumbrăveanu în interviul cu Europa Liberă.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG