Din agenda zilei din Moldova să notăm lansarea studiului „De ce femeile au venituri mai mici decât bărbații pe tot parcursul vieții?” Va fi făcută o evaluare în baza conturilor naționale de transfer. În Moldova, vă reamintesc, pentru a avea același salariu anual cu un bărbat, pentru același post și pentru aceiași pregătire, o femeie ar trebui să muncească 14 luni... într-un an tot de 12 luni...
Continuă la agenția IPN seria de dezbateri politice – cea de astăzi are tema „Sondaje și anticipate – electorat și schimbare”.
La institutul de Neurologie si Neurochirurgie se inaugurează o nouă sală de operații.
Și, ca în fiecare zi, după amiază - vom afla situația epidemiologică prezentată de Ministerul Sănătății, Muncii si Protecției Sociale.
Pe plan international
Președintele Consiliului European, Charles Michel, care este la Kiev, va avea astăzi o conferință de presă cu președintele Volodimir Zelenski. Charles Michel a fost la Chișinău, Tbilisi și acum la Kiev. Reamintim că la Chișinău el a asigurat-o pe președinta Moldovei, Maia Sandu, de sprijinul ferm al structurilor europene pentru ceea ce el a numit „agenda foarte ambițioasă” a președintei Maia Sandu de reforme și luptă cu corupția - „agenda foarte ambițioasă sprijinită de președintă este direcția corectă ca să consolidăm relațiile cu Uniunea Europeană”, spunea duminică la Chișinău Charles Michel.
La Moscova, șeful diplomației Rusiei Serghei Lavrov îl găzduiește pe așa-numitul ministru de externe al regiunii separatiste a Georgiei Abhazia – Daur Kove.
Tot în Caucazului de sud, în Armenia, premierul Nikol Pașinian are anunțate întrevederi cu liderul opoziției Emon Marukian, în timp ce opoziția continuă să protesteze și să ceară demisia premierului.
Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, participă la o conferință interparlamentară asupra securității europene, organizată on line de președinția portugheză a Uniunii Europene.
Astazi va fi dat publicității raportul organizatiei Freedom House, raport care evaluaează situația drepturilor și libertăților politice în lume. Raportul despre evoluția libertatii în lume a început să fie publicat în anul 1973, iar acum sunt analizate evoluțiile din 195 de țări și 15 teritorii. În primăvara trecută în raportul anual Freedom House despre starea democrației în țările în tranziție se menționa, pentru Moldova guvernarea Blocului ACUM cu PSRM, numită „coaliție de compromis”. În raport se spunea că deși s-a destrămat, „scurtul front unit” de pe scena politică moldoveană a dus la o reducere a controlului oligarhic asupra instituțiilor țării.
Astazi este Ziua Mondială a Auzului, ocazie cu care ieri a fost dat publicității un raport în care se avertiza asupra faptului că pînă în anul 2050 s-ar putea ca 1 din 4 oameni să aibă probleme de auz și se cereau măsuri ferme de profilație din partea statelor și guvernelor.