Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


La Chișinău, agenția de știri IPN organizează o dezbatere care va încerca să raspundă la întrebarea „Pe ce se bazează optimismul guvernării privind criza energetică”.

La sfîrșitul săptămânii, vicepreședintele Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi anunța într-un interviu la RTR Moldova că la Chișinău este așteptat șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak pentru a discuta despre prelungirea contractului R. Moldova cu Gazprom. Data vizitei nu este cunoscută. De pe 13 octombrie, în R. Moldova este stare de alertă în sectorul de gaze naturale.

Patru regiuni din Ucraina, între care Odesa, intră de luni 18 octombrie în „scenariul roșu” epidemiologic, pe fundalul creșterii dramatice a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Sâmbătă au fost raportate aproape 13 mii de noi cazuri de infectare și 277 de decese legate de Covid.

În capitala României, incidenţa COVID-19 continuă să crească, duminică se ajunsese la nivelul de 16, 2 cazuri la mia de locuitori. Cea mai ridicată incidență din țară, alături de județul Ilfov, este a Bucureștiului. Cu toate acestea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a respins vineri propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru punerea în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov.

Tot în România, premierul desemnat, Dacian Cioloș, președintele Uniunii Salvați România, înaintează în Parlament lista cabinetului său și programul de guvernare, deși teoretic nu are nicio șansă să primească votul de învestitură.

La Bruxelles are loc reuniunea miniștrilor de externe la care se va discuta Parteneriatul Estic. Summitul Uniunii Europene cu țările Parteneriatului este programat pentru mijlocul lunii decembrie.

Iar miercuri va fi anunțat laureatul Premiului european Saharov pentru drepturile omului. Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului în acest moment, este printre cei trei candidați.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG