Linkuri accesibilitate

Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale


Guvernul R. Moldova a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale, iar Moldoelectrica folosește începând de miercuri, 13 octombrie, păcură din rezerva de stat.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale.

El a precizat că starea de alertă este necesară pentru pregătirea ajutorării populației în condițiile evoluțiilor îngrijorătoare de pe piața energetică.

Potrivit Radio Chișinău, ministrul a anticipat că se așteaptă o majorare a prețului la gaze, dar nu cunoaște încă în ce măsură, astfel că măsurile compensatorii vor fi luate în funcție de tarife.

Andrei Spânu a mai spus că rezervele de păcură sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta cere un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta.

Andrei Spânu va avea mâine discuții cu reprezentanții Gazprom, inclusiv despre datoria regiunii transnistrene și pachetul energetic trei, după care, a spus el, va reveni cu detalii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG