La Chișinău, meteorologii spun că temperatura se va situa între minus 4 și plus 4 grade astăzi... La Kiev noapte e încă și mai frig – minus 7, iar ziua abia 2 grade cu plus. La Moscova e soare, dar e vreme de iarnă în toata legea – maxima abia ajunge la minus 13 grade. Minima la minus 24! La București lapoviță și ninsoare și o temperatură de 2 grade cu plus.
Din agenda zilei se anunță la Chișinău o conferința de presă susținută de Artur Croitor și Grupul de Inițiativă Civică cu tema „Prezentarea proiectului de consolidare a societății moldovenești”
Uniunea Europeana și OMS vor oferi încă un ajutor Moldovei – o donație de echipamente medicale (300 concentratoare de oxigen, 600 pulsoximetre și 5 ventilatoare pentru pacienți) din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății
Compania Date Inteligente anunță publicarea rezultatelor unui nou sondaj – socio politic, care a fost realizat luna trecută – in februarie.
Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va anunța în ce fază se află procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Din agenda internațională – să notăm că secretarul de stat american Anthony Blinken se va prezenta în fata comitetului de relații externe al Camerei Reprezentanților și va vorbi despre prioritățile politicii externe americane.
Comitetul pentru relații externe al Senatului american o are astăzi ca invitată pe fosta secretară de stat Madeleine Albright la audierile legate de starea democrației în lume.
La Amsterdam vor fi anunțați fotografii nominalizați în cadrul competiției World Press Photo...
La Parlamentul European începe Conferința despre viitorul Uniunii Europene. Declarația comună a Conferinței va fi semnată în jurul prânzului de președintele Parlamentului European, David Sassoli, de premierul Portugaliei din partea Consiliului și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Declarația include angajamentul instituțiilor UE „de a-i asculta pe europeni și de a urmări recomandările făcute de Conferință”. Folosind o abordare incluzivă, deschisă și transparentă, oameni din toate mediile, reprezentanți ai societății civile și părți interesate la nivel european, național, regional și local vor participa și vor stabili tonul și agenda conferinței în conformitate cu preocupările lor, într-o multitudine de evenimente și prin intermediul unei platforme digitale multilingve- se arată în prezentarea Conferinței.
In vederea Conferinței Parlamentul European și Comisia Europeană au lansat ieri primul sondaj Eurobarometru realizat vreodată în comun pentru cele două instituții. Sondajul Eurobarometru special privind viitorul Europei a fost realizat între 22 octombrie și 20 noiembrie 2020 în cele 27 de state membre ale UE.
Sondajul arată că marea majoritate (92%) a respondenților din toate statele membre solicită ca vocile cetățenilor să fie „luate mai mult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei”.
Potrivit opiniei exprimate de trei sferturi dintre europeni, Conferința privind viitorul Europei va avea un impact pozitiv asupra democrației în UE: 76% sunt de acord că aceasta reprezintă un progres semnificativ pentru democrație în cadrul UE (25% „sunt total de acord” și 51% „tind să fie de acord”), o majoritate clară susținând acest punct de vedere în fiecare stat membru al UE.
Respondenții au declarat că ar trebui implicate activ persoane din toate categoriile sociale (51%); 47% afirmă că tinerii ar trebui să aibă un rol important; 42% au ales guvernele naționale, iar 40%, cadrele universitare, experții, intelectualii și oamenii de știință.
Puțin peste jumătate dintre europeni (51%) ar dori să se implice personal, respondenții irlandezi fiind cei mai entuziasmați (81%), urmați de belgieni (64%), luxemburghezi (63%) și sloveni (63%).
Respondenții au fost rugați să aleagă evoluțiile pe care și le doresc pentru viitorul Europei: existența unor standarde de viață comparabile (35%) și a unei solidarități mai puternice între statele membre (30%) sunt două dintre evoluțiile menționate cel mai des. De asemenea, europenii acordă prioritate dezvoltării unei politici comune în domeniul sănătății (25%) și unor standarde educaționale comparabile (22%).