Linkuri accesibilitate

Atac armat într-o școală din orașul Kazan, Rusia (VIDEO)


Atac armat la o școală din Kazan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00

Atac armat la o școală din Kazan

Cel puțin 9 persoane, dintre care 7 copii, au murit în cadrul unui atac armat la o școală din orașul Kazan din Rusia, iar alți 6 copii sunt în stare extrem de gravă la spital. În total, au fost internați cel puțin 18 copii, iar numărul răniților se ridică la 20.

Cei care și-au pierdut viața sunt șapte elevi din clasa a VIII-a, patru băieți și trei fete, profesoara acestora și încă un matur.

În dimineața zilei, în jurul orelor 9.30, în interiorul școlii nr. 175 din Kazan au avut loc câteva explozii, după care au urmat mai multe rafale și focuri de armă.

Relatarea unui fetițe care povestește că a auzit explodând patru bombe.

Această elevă povestește ce a văzut.

Forțele de ordine l-au reținut pe atacator, care este un absolvent de 19 ani al școlii respective, Ilnaz Galiaviev.

La școala nr. 175 din Kazan își fac studiile peste o mie de copii și lucrează 57 de pedagogi.

Departamentul de sănătate al regiunii Tatarstan din Rusia anunță că dintre cei 18 copii internați, 6 sunt în stare extrem de gravă și sunt operați, iar ceilalți au răni, inclusiv de la gloanțe, fracturi și hematoame.

Centrul informațional al Comitetului Național Antitero din Rusia a anunțat că atacatorul a cumpărat legal arma de foc, iar un deputat din Duma de Stat, Alexandr Hinștein, a scris pe Telegram că atacatorul ar fi primit permisul de port armă în urmă cu doar două săptămâni, pe 28 aprilie. Acesta mai scrie că ar fi vorba despre o armă cu alezaj neted Hatsan escort PS.

Reacționând la evenimentele de la Kazan, președintele rus Vladimir Putin a dispus înăsprirea regulilor de procurare a armelor de către persoanele civile. Postul de televiziune Current Time îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că „uneori sunt înregistrate ca arme de vânătoare tipuri de puști catalogate în alte țări drept arme de asalt”.

Un avion al Ministerului rus al situațiilor excepționale a zburat la Kazan pentru a asistență și pentru a prelua pacienții gravi. La bordul avionului sunt și miniștrii ruși ai educației și sănătății, Serghei Kravțov, și Mihail Murașko.

Președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a venit la locul atacului. Autoritățile din Tatarstan au declarat zi de doliu pentru data de 12 mai.

Radio Svoboda relatează că o explozie a avut loc și în apartamentul din Kazan unde locuiește mama atacatorului Ilnaz Galiaviev, iar acesta a declarat, după ce a fost reținut, că a plasat o bombă în locuința acesteia. Nu se știe deocamdată dacă femeia era în locuință în momentul exploziei.

Tatăl tânărului a declarat că este surprins de gestul acestuia, având în vedere că el nu mai merge demult la școala respectivă și învață în anul patru la colegiu.

Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video în care se aud focuri de armă și se vede cum elevii încearcă să scape din clădire, unii sărind chiar de la etajul 3.

Canalul de telegram Baza publică un video din interiorul școlii în care se văd consecințele exploziei: uși și geamuri sparte:

Pe rețele a apărut și un video cu atacatorul reținut:

Momentul evacuării clădirii:

O profesoară rănită este urcată în ambulanță salvatori:

Pe rețele a apărut și un video cu momentul reținerii atacatorului:

Radio Svoboda amintește că în ultimii ani în Rusia au avut loc un șir de atacuri armate în școli care au fost puse la cale de regulă de actuali sau foști elevi. În 2018, în cadrul unui atac armat la un colegiu din orașul Kerci din Crimeea anexată au murit peste 20 de persoane.

XS
SM
MD
LG