Linkuri accesibilitate

Atac la o a treia bază aeriană din Rusia, luptele grele continuă în Ucraina


Imagine din satelit Planet Lab obținută de RFE/RL arată pista de la baza aeriană Engels din apropiere de Saratov, Rusia, după misteriosul atac de luni (imagine din 6 decembrie)
Imagine din satelit Planet Lab obținută de RFE/RL arată pista de la baza aeriană Engels din apropiere de Saratov, Rusia, după misteriosul atac de luni (imagine din 6 decembrie)

Președintele rus Vladimir Putin a convocat marți Consiliul de Securitate pentru a discuta chestiuni de „siguranță internă”, după ce o a treia bază aeriană din Rusia a fost atacată pe 6 decembrie, relatează Reuters,.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus jurnaliștilor la Moscova că autoritățile ruse iau măsurile „necesare” pentru a apăra țara de atacurile din Ucraina.

Poate intra Ucraina atât de adânc în spațiul aerian al Rusiei?

O a treia bază din Rusia a luat foc marți după un atac cu dronă, la o zi după ce armata ucraineană a părut a demonstra o aparentă capacitate de a intra adânc în spațiul aerial al Rusiei pentru a ataca baze rusești situate la sute de kilometri depărtare de Ucraina.

De data asta a fost vorba de o bază aeriană de la Kursk, oraș din apropierea de granița ucrainenă, unde un rezervor de combustibil a explodat în urma unui atac cu dronă, fără să provoace victime.

Atacul de la Kursk a venit la o zi după ce Moscova a confirmat că a fost lovită la mare distanță de granița ucraineană de ceea ce oficialitățile ruse spun că au fost drone din era sovietică - la baza aeriană Engels, unde e staționată escadrila rusă de bombardiere strategice, și la baza aeriană de la Riazan, aflată la câteva ore de mers cu mașina de Moscova.

Kievul, relatează Reuters, nu și-a asumat direct responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar le-a celebrat.

„Dacă Rusia evaluează că incidentele au fost atacuri deliberate, le va considera probabil drept unele din cele mai semnificative eșecuri ale forței apărare de la începerea invaziei în Ucraina”, a spus marți ministerul britanic al Apărării.

„Comandamentul armatei ruse va încerca probabil să-i identifice și să le impună sancțiuni severe ofițerilor care fac vinovați că au permis acest incident”.

Citând o oficialitate ucraineană de rang înalt, publicația americană New York Times relatează că dronele implicate în atacurile de luni au fost lansate de pe teritoriul ucrainean și cel puțin unul din atacuri a avut loc cu ajutorul forțelor speciale din apropierea bazei [aeriene rusești].

Bombardiere strategice și „Fumatul Interzis!”

Ucraina, mai spune Reuters, nu-și asumă niciodată responsabilitatea atacurilor din interiorul Rusiei. Întrebat de atacurile de luni, ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a repetat îndelungat folosita glumă cu „fumatul interzis”.

„Foarte des, rușii fumează în locuri unde fumatul este interzis”, a spus Reznikov.

Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a mers și mai departe, observând că Engels este singura bază echipată complet pentru escadrila imenselor bombardiere pe care Moscova le-a folosit ca să atace Ucraina.

„Vor încerca să disperseze [aviația strategică] la alte baze aeriene, dar asta complică operațiunea contra Ucrainei. Ieri, mulțumită ‘fumatului lor fără succes’, am ajuns la un foarte mare rezultat”, a spus Arestovici.

Comentatorii ruși de pe rețelele de socializare spun că dacă Ucraina a reușit să lovească atât de departe înăuntrul Rusiei, atunci ea ar putea fi capabilă să atace Moscova.

În estul Ucrainei au continuat luptele grele

Forțele ucrainene au respins o nouă rundă de atacuri în estul țării, a anunțat Statul Major de la Kiev, în timp ce electricienii ucraineni se grăbesc că restabilească aprovizionarea cu energie electrică după ultimele atacuri ale Moscovei care au cauzat întreruperea electricității în aproape toată Ucraina pe fundalul unor temperaturi sub zero grade Celsius.

Trupele ruse și-au continuat ofensiva în regiunile Bahmut și Avdiivska din regiunea Donețk, a spus pe 6 decembrie Statul Major, adăugând că tirurile de artilerie inamice au lovit cam 20 de localități din zona respectivă.

Oficialitățile ucrainene au avertizat că sistemul energetic de importanță națională e în continuare amenințat de viitoare bombardamente rusești și că vor fi posibile noi întreruperi în alimentarea cu energie electrică în mai multe regiuni, în timp ce tehnicienii muncesc contra-cronometru ca să repare instalațiile avariate de atacurile rusești de ieri care au distrus locuințe și au întrerupt alimentarea cu energie.

Aproximativ jumătate din regiunea care înconjoară capitala ucraineană va rămâne fără curent electric în următoarele zile, după ce instalațiile electrice au fost lovite de atacurile rusești, a spus guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.

Separat, Reuters relatează că administrația președintelui Statelor Unite Joe Biden a convocat o reuniune virtuală pe 8 decembrie cu directori de firme energetice americane pentru a discuta cum poate sprijini Washingtonul infrastructura energetică a Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG