Linkuri accesibilitate

Atacul cu drone la Kremlin, pretext pentru escaladarea războiului din Ucraina?


Secretarul de stat Antony Blinken a spus că privește cu o mare doză de scepticism orice știre venită de la Kremlin.

Administrația Biden nu a avut nici o informație prelabilă din care să rezulte că ar fi fost pus la cale un atac cu drone împotriva Kremlinului, au declarat multiple surse, recomandând prin vocea secretarului de stat prudență cu privire la știrea vehiculată de Moscova cum că atacuri cu două drone ar fi fost un atentat la viața lui Vladimir Putin.

Atacul cu drone la Kremlin, între mistificare, propagandă și scepticism
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct

În comunicatul Kremlinului se arată că cele două drone ar fi vizat reședința președintelui Rusiei, dar că acesta nu se afla acolo. Kievul neagă alegațiile că ar fi fost implicat, precizând că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu un astfel de atac. Oficialități de la Kiev cred că Rusia folosește așa zisul atac ca un pretext pentru escaladarea conflictului, care durează de-acum de 14 luni.

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că privește cu o mare doză de scepticism orice știre venită de la Kremlin. Două oficialități americane au arătat că autoritățile încearcă să afle dacă suspectatul atac ar fi fost ordonat de la Kiev, pus la cale de o grupare ucrainaină fără legături cu guvernul sau pur și simplu nu s-a produs. Dacă Ucraina a fost implicată – a spus una dintre oficialități – „noi nu am fost informați în prelabil.” El a continuat, sub beneficiul anonimatului „Analizăm cele relatate, dar nu putem confirma validitatea sau autenticitatea lor”.

Experți au îndoieli că Ucraina ar fi încercat să-l ucidă pe Putin, la Moscova. „Ideea că ar fi fost o încercare de asasinat este ridicolă” – a declarat Alina Polyakova, președinta Centrului pentru Analiză a Politicii Europene de la Washington. Ea a continuat „Kremlinul este un bunker”, adăugând că dronele păreau menite să provoace doar pagube minime.

Mihailo Polodiak, consilier al președintelui Ucrainei a spus că țara sa nu are nimic de-a face cu atacurile cu drone împotriva Kremlinului. El crede că o astfel de încercare a Ucrainei nu ar face decât să ofere rușilor motive să atace cu și mai mare intensitate și să terorizeze populație civilă. „De ce ne-am dori așa ceva? Care ar fi logica?” – a întrebat Polodyak. Dar în ultimele luni au fost atacuri misterioase, ca cel împotriva conductei Nord Stream, pus de serviciile americane pe seama unei grupări pro-ucrainiene.

Statele Unite cred de asemenea că Ucraina s-a aflat în spatele asasinării lui Daria Dugina, fiica unui ultra-naționalist rus. În alte împrejurări atacuri cu drone au vizat depozite rusești de armament, poduri și trenuri. Generalul american în retragere, Ben Hodges a spus „După 14 luni de atacuri mortale ale rușilor împotriva unor obiective civile din Ucraina, smiorcăielile rușilor cu privire la un atac cu drone care să fi vizat Kremlinul nu merită nici o simpatie”.

XS
SM
MD
LG