Linkuri accesibilitate

Rusia, gata să riposteze la „atacul ucrainean cu drone” de la Kremlin


Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a relatat că în momentul când ar fi avut loc atacul, Putin se afla la reședința de la Novo Ogariovo, nu la Kremlin. 
Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a relatat că în momentul când ar fi avut loc atacul, Putin se afla la reședința de la Novo Ogariovo, nu la Kremlin. 

Moscova a interzis zborurile dronelor în oraș, dar a spus că va merge înainte cu pregătirea paradei de 9 mai, după o presupusă tentativă ucraineană de a-l asasina pe președintele Vladimir Putin.

Kievul a negat că ar fi pus la cale așa ceva.

Potrivit unui comunicat de presă al președinției ruse, ucrainenii ar fi atacat în cursul nopții de marți spre miercuri cu două drone complexul de clădiri de la Kremlin, într-un „atac terorist și un atentat la viața președintelui Federației Ruse”, tocmai înaintea paradei de Ziua Victoriei, din 9 mai, la care vor lua parte „oaspeți străini”.

Kremlinul spune că dronele ar fi fost „lichidate electronic”. Resturi din ele ar fi căzut în interiorul complexului de clădiri din inima Moscovei, fără să rănească pe nimeni.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus miercuri că Putin nu a avut de suferit, lucrează la reședința sa de lângă Moscova și va participa, potrivit planului, la parada de Ziua Victoriei programată pentru 9 mai în Piața Roșie.

Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a relatat că în momentul când ar fi avut loc atacul, Putin se afla la reședința de la Novo Ogariovo, nu la Kremlin.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat miercuri interdicție de zbor pentru drone deasupra capitalei.

Kremlinul a spus că Rusia își rezervă dreptul de a riposta, într-un semnal – după Reuters – că va folosi incidentul pentru a justifica escaladarea atacurilor în războiul cu Ucraina.

Baza, un canal Telegram cu legături la structurile de forță de la Kremlin, a postat un video cu un obiect zburător apropiindu-se de clădirea Senatului, deasupra Pieței Roșii și explodând într-o sferă de lumină intensă înainte de a ajunge la cupolă. Autenticitatea video-ului nu a putut fi verificată de îndată de presă.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus miercuri că Ucraina „nu are nimic de-a face” cu presupusul atac cu drone de la Moscova.

„Ucraina nu atacă Kremlinul, în primul rând pentru că asta nu rezolvă vreun obiectiv militar”, a spus Mihailo Podoleac, într-o aluzie transparentă la atacurile rusești asupra țintelor civile din Ucraina.

AFP notează că o serie de incidente cu aspect de sabotaj din ultima vreme au amintit că Rusia nu este imună la loviturile inamice, în ciuda efortului Kremlinului de a prezenta conflictul din Ucraina ca pe ceva îndepărtat, fără impact asupra vieții cotidiene a rușilor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG