Linkuri accesibilitate

Rusia lansează un val de drone asupra Kievului. General ucrainean: „Nu vom abandona Bahmutul”


Orașul Bahmut, regiunea Donețk, este locul celor mai aprige bătălii dintre forțele ucrainene și cele rusești. (foto arhivă)
Orașul Bahmut, regiunea Donețk, este locul celor mai aprige bătălii dintre forțele ucrainene și cele rusești. (foto arhivă)

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a vorbit pe 2 mai despre importanța pe care Kievul o acordă păstrării Bahmutului, spunând că nu va renunța la apărarea orașului.

„Împreună cu comandanții, am luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă și să provoace pierderi maxime inamicului”, a declarat Sirski după ce a vizitat trupele din Bahmut.

„Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să ne ținem defensiva în Bahmut, distrugând trupele Wagner și celelalte unități cu cea mai mare capacitate de luptă ale armatei ruse”, a spus el.

Ucraina deține încă unele părți ale orașului după luni de lupte aprige împotriva trupelor regulate rusești și a mercenarilor aparținând grupului Wagner.

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, spunea recent că situația este fluidă și că linia frontului în oraș se schimbă de la un moment la altul.

„Avem poziții pierdute și poziții din care îl alungăm pe inamic. Lupta continuă - orașul este în continuare controlat de forțele noastre armate”, a declarat ea pentru un canal de televiziune ucrainean.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar, a declarat că unitățile Wagner au avansat până la 160 de metri în unele direcții pe 2 mai, repetând afirmațiile de pe Telegram potrivit cărora forțele ucrainene controlează acum mai puțin de 3 kilometri pătrați din Bahmut.

Informațiile despre situația pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate din surse independente.

Prigojin și-a repetat, și pe 2 mai, afirmațiile conform cărora Moscova nu furnizează trupelor Wagner suficientă muniție.

Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că forțele ruse au primit suficientă muniție, iar industria internă de apărare a Rusiei satisface în general nevoile armatei. Șoigu a făcut aceste comentarii în cadrul unei teleconferințe cu comandanții militari pe 2 mai, potrivit TASS.

Rusia a lansat, de asemenea, un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk din estul țării în cursul nopții, rănind cel puțin o persoană și provocând pagube la o școală, a raportat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, la 2 mai, fără a oferi mai multe detalii.

Separat, un purtător de cuvânt al grupului de luptă din sudul Rusiei a informat că forțele rusești au lovit o gară din Kramatorsk cu rachete lansate de un sistem multiplu de rachete Tornado și a afirmat că un vagon plin cu muniție a fost distrus. Relatarea rusă nu a putut fi verificată în mod independent.

În aprilie anul trecut, 61 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra gării principale din Kramatorsk, un atac pe care Human Rights Watch l-a numit „o crimă de război clară”.

Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili de la începutul invaziei sale neprovocate în Ucraina, în ciuda faptului că atacurile aeriene au lovit adesea spitale, clădiri rezidențiale, școli și alte infrastructuri civile.

Val de drone peste Ucraina

În noaptea de 2 spre 3 mai, Rusia a lansat o nouă serie de atacuri cu drone asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, dar majoritatea acestora au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat armata pe 3 mai.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că a distrus 21 din cele 26 de drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană lansate în atac. Dronele fuseseră lansate din regiunea rusă Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov, a precizat acesta.

În Kiev și în alte câteva regiuni vreme de patru ore a fost declarată alarmă antiaeriană. Administrația militară a capitalei Ucrainei a declarat că toate dronele care vizau Kievul au fost doborâte, fără a preciza numărul lor. Atacul a fost al treilea val de lovituri aeriene rusești asupra Kievului în șase zile.

În Dnipro, o dronă a lovit clădirea administrației orașului, a declarat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serhi Lisak. „A izbucnit un incendiu, dar acesta a fost deja stins. Niciun locuitor nu a fost rănit. Salvatorii încă lucrează la fața locului”, a scris Lysak.

Explozii au fost raportate pe rețelele de socializare și în regiunile Cherkasy, Dnipropetrovsk și Zaporizhzhya.

Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din satul rusesc Volna, în apropiere de podul spre Crimeea, a anunțat guvernatorul local Veniamin Kondratiev pe 3 mai a spus pe Telegram, fără a menționa cauza incendiului.

În Donețk, apărătorii ucraineni au respins 41 de atacuri în ultimele 24 de ore, majoritatea concentrate pe axa Bahmut-Avdiivka-Mariinka, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 2 mai, adăugând că Rusia a efectuat o serie de atacuri aeriene în zonă.

Rusia continuă să atace zone cu locuințe civile

Între timp, Kremlinul a respins pe 2 mai evaluarea americană privind pierderile militare rusești în Ucraina, spunând că aceasta a nu are nicio bază. Pe 1 mai, Casa Albă a declarat că estimează că, din decembrie, Rusia a suferit 100 de mii de victime, inclusiv peste 20 de mii de morți în luptele pentru controlul orașului Bahmut și al altor părți din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că aproape jumătate dintre cei uciși din decembrie încoace sunt mercenari din grupul Wagner, mulți dintre ei deținuți care au fost eliberați din închisoare pentru a se alătura luptei Rusiei.

Administrația militară regională din Herson a declarat în seara zilei de 2 mai că forțele rusești au lovit orașul Kozatske de pe râul Nipru, ucigând un bărbat în vârstă de 66 de ani. „Numai astăzi (2 mai), armata rusă a luat viața a patru locuitori din regiunea Herson; alte șapte persoane au fost rănite”, a declarat guvernul regiunii Herson.

Moartea a trei persoane fusese anunțată mai înainte de Procuratura regiunii Herson. Acestea au fost ucise pe parcursul zilei de 2 mai, de focuri de artilerie și lovituri aeriene în orașul Kherson și în suburbia Bilozerka, la câțiva kilometri spre est.

Ucraina a recucerit părți din Herson în noiembrie, pe măsură ce trupele rusești s-au retras spre est peste fluviul Nipru. Rusia a continuat să bombardeze în mod regulat regiunea de peste râu și a intensificat recent astfel de atacuri.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a spus la televiziunea ucraineană că Moscova a continuă să atace în mod deliberat zone locuite cu lovituri de rachete. „Nu avem motiv să ne îndoim că execută atacuri directe asupra unor locuințe civile sau asupra unor zone cu multe case aparținând populației civile”, a declarat Podoliak.

Aceasta ar putea fi o tactică pentru a încerca să provoace o contraofensivă grăbită, a spus Podoliak. Ultimele lovituri cu rachete au, de asemenea, scopul de a testa dacă Ucraina este capabilă să își protejeze propriul spațiu aerian, a spus el.

O altă explozie pe calea ferată

Pe de altă parte, în seara zilei de 2 mai a avut loc o explozie care a distrus calea ferată în regiunea Briansk din Rusia, potrivit guvernatorului regional Aleksandr Bogomaz. „Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat în apropierea gării Snejețkaya. Nu s-au înregistrat victime”, a scris Bogomaz pe Telegram. El nu a precizat cine a fost responsabil.

Căile Ferate Ruse (RZD) au declarat că „intervenția ilegală a unor persoane din exterior” a provocat deraierea trenului în jurul orei 19:45. O locomotivă și aproximativ 20 de vagoane ale unui tren de marfă au deraiat, a precizat compania feroviară pe Telegram.

TASS transmite că procurorii locali au început o anchetă citând surse din cadrul organelor judiciare. O explozie similară în Rusia, la 1 mai, a făcut ca un tren de marfă să sară de pe șine la vest de Briansk.

XS
SM
MD
LG