Linkuri accesibilitate

Atacuri americane la frontiera irakiano-siriană


Statele Unite au lansat atacuri aeriene împotriva unor "instalaţii utilizate de miliţiile susţinute de Iran" la frontiera irakiano-siriană ca răspuns la atacurile asupra intereselor SUA în Irak, a anunţat duminică Pentagonul.

"La ordinul preşedintelui Biden, forţele militare americane au efectuat atacuri aeriene defensive de precizie împotriva unor instalaţii utilizate de miliţiile susţinute de Iran în regiunea de la frontiera dintre Irak şi Siria", a indicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un comunicat.

Pe de altă parte, președintele parlamentului iranian a spus că Teheranul nu va preda niciodată imagini din interiorul anumitor instalații nucleare ale sale agenției ONU pentru energie atomică, întrucât acordul dintre Iran și IAEA a expirat. Anunțul făcut duminică de Mohammad Baqer Qalibaf ar putea complica și mai mult discuțiile dintre Iran și șase mare puteri pentru relansarea acordului nuclear din 2015.

Un alt oficial parlamentar iranian a avertizat în aceeași notă că „Iranul va închide camerele video ale agenției ONU dacă Statele Unite nu renunță la toate sancțiunile”, a informat site-ul ziarului Tehran Times.

IAEA și Iranul au ajuns în februarie la un acord de monitorizare menit să reducă impactul necooperării Iranului cu agenția. În urmă cu trei ani, președintele de atunci al Statelor Unite, Donald Trump, a retras țara din acordul cu Iranul, iar Teheranul a reacționat violând multe din prevederile acordului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG