Linkuri accesibilitate

Atacurile teroriste din Sri Lanka și reacția SUA


Tragicele atentate teroriste din Sri Lanka readuc intr-o maniera brutala in actualitate faptul ca, desi retelele teroriste majore – Al Qaida sau ISIS – sint in retragere, primejdia inca exista. Cum reactioneaza autoritatile americane? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a stat de vorba cu premierul din Sri Lanka si a oferit sprijin american. FBI-ul este de-acum angajat in ancheta, pentru ca intre morti se numara si cetateni americani.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat ca exista inca posibilitatea sa se produca alte atentate teroriste, dupa ce exploziile de duminica, de Paste, au facut aproape 300 de victime in biserici si mari hoteluri.

Pina acum informatiile cu privire la autorii atentatului sint incomplete. Autoritatile din acea tara invinuiesc o organizatie islamista putin cunoscuta pina acum si anumite conexiuni internationale.

Recentele atentate sint deosebit de grave, cele mai grave de la incheierea razboiului civil din Sri Lanka, cu zece ani in urma, dar ele fac parte dintr-o tendinta generala, faptul ca biserici, sinagogi si moschei din intreaga lume, inclusiv in Statele Unite, sint tinte pentru atacuri extremiste.

„Iata o natiune care are pluralism, confruntata cu terorism cu motivatii religioase. Asta ne reaminteste ca nu exista o solutie unica, ca nici un loc nu este ferit. Este surprizator”, a spus Ed Stetzer, care preda religie la Colegiul Wheaton.

Institutiile religioase din America si-au intarit masurile de securitate, dar in acelasi timp apar din ce in ce mai multe initiative care promoveaza intelegerea si colaborarea inter-confesioanala. Au fost numiti, pentru prima data, ambasadori pentru libertatea religioasa, acreditati in citeva tari occidentiale, primul fiind rabinul David Saperstein, numit de presedintele Obama. Intre aceste eforturi se numara si declaratia de la Marrakesh din ianuarie 2016, unde sute de lideri religiosi musulmani din intreaga lume s-au angajat sa apere drepturile minoritatilor religioase, in tari predominant musulmane. Conventia Baptista Sudica, cea mai mare confesiune protestanta din Statele Unite a depus in tribunal o motiune, care se pronunta pentru libertatea religioasa a musulmanilor.

Dar experti arata ca cele intimplate in Sri Lanka sint un semnal de alarma, ca nici un loc, chiar daca face eforturi vizind toleranta, nu este ferit de pericolul terorismului. Enormitatea tragediei de acolo ar putea fi insa de natura sa traga un serios semnal de alarma ca eforturile pozitive si constructive trebuie sa se intensifice pentru a contracara raul, care si-a aratat coltii.

Shaun Casey, Directorul Centrului pentru Religie, Pace si Afaceri Internationale de la Universtatea Georgetown din Washington se teme ca momentul Sri Lanka poate de asemenea inflama si mai mult tensiunile dintre crestini si musulmani. „Persecutia minoritatilor religioase in intreaga lume este un fenomen real”, a spus Casey.

XS
SM
MD
LG