Linkuri accesibilitate

Kristina Timanovskaia s-a refugiat în ambasada Poloniei de la Tokyo, unde a cerut azil


Kristina Timanovskaia la aeroportul din Tokyo, unde a refuzat să fie repatriată „cu forța” in Belarus, 1 august 2021.
Kristina Timanovskaia la aeroportul din Tokyo, unde a refuzat să fie repatriată „cu forța” in Belarus, 1 august 2021.

Actualizare: Atleta din Bealarus, Kristina Timanovskaia s-a refugiat în ambasada Poloniei de la Tokyo, unde a cerut azi, relatează agenția Reuters. Inițial se relatase că ar vrea să ceară azil în Germania sau Austria, după ce a refuzat să se urce în avionul care trebuia să o ducă la Minsk.

Ministerul de Externe german, între timp, a cerut autorităților din Belarus „să respecte drepturile de bază ale cetățenilor săi, inclusiv libertatea de expresie.

------------------------------------

Actualizare: Comitetul Olimpic internațional a informat luni dimineață că tânăra atletă din Belarus, Kristina Timanovskaia este in siguranță, în custodia poliției japoneze de pe aeroportul din Tokyo. Rămâne de văzut dacă va cere azil în Germania sau Austria sau dacă va accepta ofertele de sprijin, făcute de Polonia și Cehia.

-------------------------------------

O tânără atletă din Belarus, Kristina Timanovskaia se află sub supravegherea poliției de frontieră japoneze pe aeroportul din Tokyo și intenționează să ceară luni azil în Germania sau Austria după ce și-a acuzat antrenorii cp au încercat să o scoată cu forța din competiția olimpică și să o trimită acasă.

Fundația de solidaritate sportivă din Belarus (BSSF) - o organizație care sprijină sportivii care simpatizează cu opoziției - a declarat că Timanovskaia vrea să ceară azil după ce tânăra sportivă de 24 ani ceruse, într-un mesaj video postat pe rețelele sociale sprijinul Comitetului Olimpic Internațional.

„Am fost pusă sub presiune și încearcă să mă trimită acasă fără acordul meu”, a spus ea.

Între timp, Polonia și Cehia s-au declarat dispuse să o ajute pe atleta din Belarus.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlanta Țihanovskaia a cerut la rândul ei sprijinul Comitetului Olimpic pentru tânăra sportivă.

„Are dreptul la protecție internațională și să continue participarea la Jocurile Olimpice @", a scris Țihanovskaia pe Twitter. „De asemenea, este crucial să investigăm modul în care comitetul olimpic din Belarus încalcă drepturile sportivilor."

Ulterior, Timanovskaia a comparat incidentul cu deturnarea avionului de pasageri Ryanair la Minsk în mai pentru arestarea blogger-ului disident Roman Protasevich și a iubitei sale și a propus ca toți cei implicați în „tentativa de răpire” a lui Timanovskaia să fie adăugați pe listele de sancțiuni ale UE și SUA.

„Niciun belarus care a părăsit granițele Belarusului nu este în siguranță, deoarece poate fi răpit” a scris ea pe Telegram.

Vitaliy Utkin, membru al parlamentului din Belarus, a criticat drept „trădare” comportamentul tinerei atlete.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG