Linkuri accesibilitate

Atmosfera din Rusia face migranții din Asia Centrală să-și caute norocul în alte țări


Migranți kirghizi la un centru cultural din capitala Coreei de Sud, Seul (fotografie de arhivă).
Migranți kirghizi la un centru cultural din capitala Coreei de Sud, Seul (fotografie de arhivă).

Stagnarea economiei ruse și creșterea numărului de atacuri asupra migranților îi determină pe tot mai mulți lucrători din Asia Centrală să caute oportunități de angajare în Asia de Est și în Occident.

Neavând de lucru acasă, milioane de oameni din Asia Centrală au plecat de-a lungul anilor în Rusia pentru a-și găsi un loc de muncă.

Dar stagnarea economiei ruse și creșterea numărului de atacuri asupra migranților îi determină pe tot mai mulți lucrători din Asia Centrală să caute oportunități de angajare în Asia de Est și în Occident.

Dar deși salariile sunt în general mai mari decât în Rusia, migranții se confruntă în noile destinații cu noi obstacole. Schimbarea locului de muncă este mult mai dificilă și mulți se confruntă cu barierele lingvistice și diferențele culturale.

Sanat Jusipbek s-a mutat în Coreea de Sud din Kazahstanul său natal în 2017, căutând un loc de muncă mai bine plătit. Însă actuala criză politică din această țară bogată din Asia de Est și încetinirea economiei sud-coreene au avut un impact negativ asupra veniturilor sale.

„Există mai puține comenzi [din partea clienților], salariul meu este mai mic și există mai multe raiduri [ale poliției] împotriva migranților”, a declarat Jusipbek, care lucrează ca portar la periferia capitalei, Seul.

Tânărul de 33 de ani a spus că a acceptat un job suplimentar, dar ilegal, la o fabrică, pentru a-și acoperi pierderile.

În ciuda dificultăților sale, el nu intenționează să revină în Kazahstan, unde valoarea monedei naționale a scăzut cu 10% față de dolar în a doua jumătate a anului 2024.

Reglementări mai stricte și mai multe escrocherii

Timp de decenii, Rusia a fost principala destinație a lucrătorilor din Asia Centrală, unde populația tânără și-a găsit tot mai greu locuri de muncă, în economii slab dezvoltate.

Sanat Jusipbek, cetatean kazah stabilit în Coreea de Sud
Sanat Jusipbek, cetatean kazah stabilit în Coreea de Sud

Însă, frica și incertitudinea economică au slăbit atracția Rusiei pentru Asia Centrală.

Invazia rusă în Ucraina din 2022, care a determinat sancțiuni internaționale, a afectat economia Rusiei și a scăzut valoarea rublei.

Între timp, Rusia a deportat sau a interzis intrarea a zeci de mii de migranți din Asia Centrală, după atacul terorist din martie 2024 asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, soldat cu aproximativ 140 de morți.

Recent, un lucrător migrant uzbec a fost acuzat de asasinarea unui general rus la Moscova în decembrie, provocând și mai multă teamă și panică în rândul migranților din Asia Centrală care se află Rusia.

Unii migranți central-asiatici aleg să părăsească Rusia din proprie inițiativă, temându-se de deportare și fiind nesiguri de viitorul lor.

Orașele turcești precum Istanbul sunt destinații populare pentru muncitorii migranți din Asia Centrală.
Orașele turcești precum Istanbul sunt destinații populare pentru muncitorii migranți din Asia Centrală.

Tot mai mulți migranți pleacă la muncă în Coreea de Sud, care a fost și până acum o destinație atrăgătoare pentru lucrătorii din Asia Centrală.

Cifrele publicate de Banca Centrală a Uzbekistanului în decembrie au arătat o creștere cu 70% a sumelor trimise acasă de lucrătorii migranți uzbeci din Coreea de Sud. În primele 10 luni ale anului 2024, remiterile au depășit 450 de milioane de dolari, a precizat banca centrală.

Potrivit statisticilor, totuși, banii trimiși din Rusia reprezintă în continuare 78% din totalul de 12,6 miliarde de dolari al remitențelor trimise în Uzbekistan.

Potrivit Serviciului pentru migrație de la Tașkent, aproximativ 100.000 de uzbeci lucrează în prezent în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, Serviciul de migrație uzbec a avertizat, în decembrie, că există riscul reducerii cotei locurilor de muncă rezervate muncitorilor imigranți în Coreea de Sud din cauza celor aproximativ 9.000 de conaționali uzbeci care, în prezent, s-ar afla și ar munci ilegal în acea țară.

După arestarea unui cetățean uzbec în legătură cu asasinarea unui general rus la Moscova, migranții din Asia Centrală din Rusia se simt din ce în ce mai mult sub presiune.
După arestarea unui cetățean uzbec în legătură cu asasinarea unui general rus la Moscova, migranții din Asia Centrală din Rusia se simt din ce în ce mai mult sub presiune.

Între timp, ministrul de externe al Kîrgîzstanului, Jeenbek Kulubaev, a declarat la 30 decembrie că aproximativ 350.000 de kîrgîzi au fost înregistrați ca lucrători în Rusia, față de 600.000 în 2023.

Numărul muncitorilor din Asia Centrală care pleacă în Occident este, de asemenea, în creștere.

Însă tendința este însoțită de cazuri de înșelăciune, în care migranții sunt păcăliți să plătească sume mari în schimbul muncii promise în Uniunea Europeană și în Statele Unite.

Bahodir, un locuitor al orașului uzbec Buhara, a fost victima unei escrocherii în luna octombrie. El a dat peste o postare pe Facebook care oferea un job de șofer de autobuz în Republica Cehă, cu un salariu lunar de peste 3.500 de dolari.

Când s-a interesat de acest loc de muncă, o femeie care s-a prezentat drept Elina Borzikova, angajată a Czech Power Consulting, i-a spus că trebuie să plătească în avans pentru viză și asigurare. Femeia i-a spus că aceasta ar fi o practică obișnuită și că banii îi vor fi returnați atunci când își va începe munca.

Însă Bahodir, care și-a dat doar prenumele, nu a mai primit nici o veste de la femeie după ce a transferat banii. În ciuda demersurilor făcute la poliția cehă și la Ambasada Cehiei în Uzbekistan, Bahohir este încă foarte departe de recuperarea celor aproximativ 1.000 de euro pe care i-a plătit.

Doston Mustafoiev
Doston Mustafoiev

Doston Mustafoiev, un alt uzbec, a declarat că a pierdut 20.000 de dolari după ce a fost înșelat de doi indivizi. Potrivit lui, unul dintre aceștia era o rudă îndepărtată care i-a promis o viză de muncă și un loc de muncă în Statele Unite.

Mustafoiev spune că s-a întâlnit cu cei doi bărbați în orașul uzbec Samarkand și le-a înmânat banii în numerar. Însă nu i-a mai văzut niciodată - și nici banii săi.

„Lucrasem în Turcia, câștigând între 700 și 800 de dolari pe lună. [Ei mi-au spus] că aș putea câștiga în America într-un an cât am câștigat în 10 ani în Turcia”, a declarat Mustafoiev.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG